Hlavní obsah

Archeologové na Zlínsku vykopali starou zájezdní krčmu

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Březolupy

Legendární středověký zájezdní hostinec Zavadilka nedaleko hradu Šarova na Zlínsku se podařilo objevit archeologům. Přispělo k tomu i Právo, když místo nálezu starověkých předmětů při záchranném výzkumu v lokalitě Lapač mezi Šarovy a Březolupy porovnalo s historickými zápisy a nákresy v kronice šestnáctisethlavých Březolup.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Archeologové čistí kamennou zeď prastarého zájezdního hostince.

Článek

Kronikáři na přelomu devatenáctého a dvacátého století do knihy napsali, že se v Březolupech a jejich katastru uvádějí s letopočtem 1447 čtyři hospody. „Lze dokonce soudit, že první hospoda byla postavena už v roce 1390, protože byla předmětem soudu majitele panství pana Čeňka ze Šarov,“ potvrzuje kronika.

Jak se Právu podařilo zjistit z mapek kroniky, na místě nálezů zřejmě stávala právě prastará hospoda, zmiňovaná v souvislosti s uvedeným soudním sporem. Historikům známá jako Zavadilka.

„Pověstná byla hospoda Zavadilka. Byla to nejstarší panská hospoda v Březolupech. Stála při cestě do Zlína nad Lapačem… Proslavily ji časté zábavy, které doprovázely ještě častější bitky. Dále pak rvačky formanů a obchodníků. Jedni jezdili pro dříví do lesa, druzí vozili zboží,“ popisuje kronika Březolup, zmiňující historii obce do roku 1918.

Našli nůž i ucho od sklenice

Základy hostince se nacházely pod horní skrývkou zeminy na křižovatce hlavní silnice Zlín–Uherské Hradiště a cesty na Lhotu. Archeologové zde objevili množství keramiky z období od 15. do 18. století.

„V blízkosti obnažené zdi údajného hostince jsme vykopali i několik železných předmětů, z nichž jeden připomíná nůž, dále pak ucho od sklenice a zbytky keramiky z osmnáctého století. Zda přímo s objektem souvisí i nálezy o tři staletí starší, které jsme našli o několik metrů dál, dosud nemůžeme potvrdit ani vyvrátit. Výzkum je teprve v počátcích,“ sdělil Právu Iva Čižmář ze zlínské expozitury Ústavu archeologické památkové péče Brno.

Významným objevem je již zmiňovaná zachovalá část zdiva hostince, jehož stáří odhadují archeologové na tři sta let. „Usuzujeme tak podle objevených cihel, které byly přidávány do kamenné zdi. Je ale možné, že objekt byl mnohem starší a že byl začátkem osmnáctého století pouze opravován,“ poznamenal Ivan Čižmář.

Nejstarší archeologické nálezy lokality Lapač pocházejí z patnáctého století a potvrzují existenci zaniklé vesnice Šarovy, která se na rozdíl od nynější stejnojmenné obce nacházela zhruba o půl kilometru jižněji v blízkosti středověkého hradu. Původní ves byla vypálena ve druhé polovině patnáctého století během česko-uherských válek a na více než sto let zcela zanikla.

Archeologický záchranný výzkum při stavbě nové silnice mezi Šarovy a Březolupy podle Ivana Čižmáře potrvá do konce tohoto týdne. Jeho výsledky budou známy až po bližším prozkoumání všech nálezů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám