Hlavní obsah

Anglii obcházejí moroví doktoři. A bojí se nejen děti

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Policie v Britském Gloucesteru by si ráda promluvila s mužem, který se v neděli objevil v centru města v kostýmu morového doktora ze 17. století. Muž v masce s typickým mohutným zobanem vystrašil několik dětí i dospělých. Policisté by s ním nyní rádi prodiskutovali „vhodnost“ takového kostýmu v době pandemie.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle svědků se morový doktor objevil v parku a vydal se ke skupině malých dětí hrajících si u kachního jezírka. „Byla jsem na mostě, když jsem zahlédla muže, který mluvil se skupinou malých dětí. Jedno v hrůze začalo utíkat pryč,“ uvedla pro server GloucestershireLive žena jménem Chloe.

Vystrašenému dítěti mohlo být kolem deseti let, žena se proto rozhodla muže pokárat. „Šla jsem k němu a řekla mu, že to, co dělá, není v pořádku,“ popsala Chloe. Morový doktor pokrčil rameny, pak se pomalu otočil a beze slova na Chloe pět minut zíral.

Kostým morového doktora vyděsil obyvatele Gloucesteru.

Následně pak přešel k mladému páru s miminkem, který si užíval poklidné neděle na lavičce. Posadil se vedle nich a opět jen němě zíral. Pak beze slova park opustil.

„Není to v pořádku. Mohlo by to vyděsit někoho, kdo je starý nebo zranitelný,“ uvedla Chloe.

Městem událost zahýbala a řešit morového doktora se rozhodla i policie. „I když není zločin se takto oblékat, rádi bychom se s tím člověkem setkali a poskytli mu několik rad o vhodnosti takového oblečení v těchto časech,“ uvedla policie ve svém prohlášení.

Obyvatel Norwiche v kostýmu morového doktora

Není to poprvé od začátku pandemie, co se lidé v kostýmech morového doktora objevili na veřejnosti. Na konci dubna takto neznámý vtipálek vyděsil obyvatele Norwiche, řada takto oblečených lidí se procházela Londýnem. Koneckonců je občas podobné masky možné zahlédnout i u nás. Britská policie však řeší kontext a v době pandemie považuje podobné kostýmy za nevhodné.

Zoban měl doktory chránit před nákazou

Moroví doktoři byli lékaři a velmi často také pouze poučení laici nebo lidé, kteří chtěli vylákat ze zoufalých obyvatel peníze během morových ran. Ikonický ochranný oblek charakteristický zejména maskou s obřím zobanem se však objevil až v 17. století.

V deníku popsal Velký londýnský mor, některé věci se nemění

Koktejl

Oblek s maskou stvořil v roce 1630 Francouz Charles de l’Orme, dvorní lékař Ludvíka XIII. Poprvé byl použit v Neapoli, ale rychle se rozšířil po celé Evropě. Oblek měl podobu lehkého voskovaného svrchního pláště. Maska byla opatřena skly a mohutným zobanem.

Právě onen zoban byl nacpán vonnými bylinkami, které měly zabránit zápachu. Nebylo to však pro komfort doktorů. Podle jedné z tehdejších teorií se mor šířil právě prostřednictvím zápachu a špatného vzduchu, tzv. miasmatu. Tuto masku moroví doktoři nosili někde až do počátku 19. století.

Zpěv za časů moru. Hudba pomáhá překonat epidemie už 2700 let

Koktejl

Moroví doktoři často sloužili jako městští úředníci. Neměli za úkol pouze opečovávat nakažené. Byli rovněž povinováni zaznamenávat jednotlivá úmrtí, případně provádět pitvy. V řadě případů byli rovněž nezbytnými svědky poslední vůle, a částečně tak převzali roli notářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám