Hlavní obsah

Angličanka sama vypátrala zloděje svého kola. Tři dny seděla před jeho domem s cedulí na krku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Witney

Fiona Batemanová z anglického města Witney se rozhodla vzít spravedlnost do svých rukou, poté co jejímu synovi někdo ukradl z garáže kolo. Zloděje se jí podařilo vypátrat, ale trvalo zhruba dva roky, než stanul před soudem. Odešel pouze s podmínkou.

Foto: Profimedia.cz

Fiona Batemanová

Článek

Když synovi Fiony Batemanové v roce 2021 někdo ukradl z garáže horské kolo, ze záběrů bezpečnostní kamery nedokázala zloděje identifikovat. Obrátila se proto na sociální sítě, kde se s pomocí lidí z města podařilo zjistit, že jde o devětačtyřicetiletého Davida Seagera, jenž podle všeho měl na svědomí už několik podobných krádeží.

Když to však Fiona nahlásila na policii, dostalo se jí pouze odpovědi ve smyslu, že je to přece jen jedno kolo. Proto se vydala před Seagerův dům, kde tři dny seděla s cedulí s nápisem „Kde je moje kolo, Dave?“ Její počin se setkal se značným ohlasem sousedů, kteří jí přinesli například květiny nebo teplé nápoje a něco k snědku.

Foto: Profimedia.cz

David Seager odchází od soudu.

Policie však byla jiného názoru a podle serveru Daily Mail Fionu ve výsledku vykázala za blokování příjezdové cesty a obtěžování. Když odhodlaná matka namítla, ať se jdou policisté Seagera zeptat, kde je ukradené kolo jejího syna, dozvěděla se, že kvůli tomu sem strážníci nepřišli.

K Fionině iniciativě se postupně přidávali další lidé, jimž se ztratila kola. Byly mezi nimi bicykly za „pár stovek“, ale také například elektrokolo v přepočtu za šedesát tisíc korun. Jedno kolo například zmizelo před ordinací lékaře. Seager totiž používal pákové kleště, takže jej nezastavil ani zámek.

Rozpačitý konec

Úsilí Fiony Batemanové nakonec k dopadení Seagera vedlo, ale výsledek okradeným lidem příliš radosti neudělal. V půlce září totiž zloděj stanul před soudem, jenž mu za prokázané krádeže osmi kol sice vyměřil dvouletý trest odnětí svobody, ale s podmíněným odkladem na dva roky. Navíc musí nastoupit do odvykacího programu pro drogově závislé.

Jeho právník argumentoval například tím, že Seager má sníženou pohyblivost a dříve mu kolo také ukradli, takže cizí kola „potřeboval“. Probační úředník pak před soudem o Seagarovi řekl, že trpí pocitem „oprávněnosti“ krást cizí kola. Nejhorší je však pro všechny postižené skutečnost, že svá kola nedostali zpátky a finančního odškodnění se podle všeho jen tak nedočkají.

„Ukradl nám kolo. Znamená to, že bych se měla cítit oprávněná také krást cizí kola? Jen ho plácli přes ruku. Můj syn teď musí chodit pěšky. Nemůžu si dovolit dát čtyři, pět nebo šest stovek liber za nové kolo. Ale to je v pořádku, hlavně aby se Dave necítil dotčený,“ neskrývá svou frustraci z verdiktu Fiona Batemanová.

Zloděj vykrádal garáž, domácí pes ho nadšeně vítal

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám