Hlavní obsah

Andy Garcia miluje doutníky a kubánský rum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Jedním z hostů 41. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary se stal kubánsko-americký herec a režisér Andy Garcia (50), který zde představil svůj loňský režisérský debut Ztracené město, ve kterém si zahrál i hlavní roli.

Článek

Tento herec, který se objevil například ve třetím díle filmu Francise Forda Coppoly Kmotr nebo po boku George Clooneyho v Dannyho parťácích, se netají tím, že kubánský režim nepodporuje, a proto tam nikdy nejezdí. Přesto ale nedá dopustit na pravý kubánský doutník a rum.

"Kubánské doutníky opravdu kouřím, zejména v Evropě, když se k nim dostanu. A můj oblíbený rum je Bacardi," říká herec. Film Ztracené město se vrací do doby, kdy do Havany přichází Fidel Castro a začínají radikální revoluční změny. Sám Andy Garcia strávil v hlavním městě Kuby pouze pět let svého života. S nástupem Fidela Castra byla rodina nucena emigrovat.

"Podle mě lidé, kteří pocházejí z totalitárních režimů, jsou citlivější a vnímavější k těmto věcem, zvlášť pokud člověk v rámci své cesty životem prošel něčím takovým, jako je útěk z totality. A myslím si, že tito lidé jsou si mnohem více vědomi a mnohem více si cení právě svobody," vysvětluje Garcia. "Já jsem našel svou svobodu v Americe. Právě ta mi dala možnost jít za svým snem, prosadit svůj vlastní názor a pracovat a žít, jak chci."

Padesátiletý Garcia získal věhlas nejen v rolích mafiánů, ale i ochránců zákona. Poprvé na sebe výrazněji upozornil ve filmu Neúplatní režiséra Briana De Palmy jako policista George Stone. Do Varů ale přijel i coby debutující režisér - uvést tu v evropské premiéře film Ztracené město. Romantické drama, jímž se vrací do doby, kdy příchod Fidela Castra do Havany změnil osudy mnoha Kubánců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám