Hlavní obsah

Americký ministr zahraničí zahrál na konferenci blues od Muddyho Waterse. Posluchači šli do kolen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken si střihnul během setkání věnující se propojení hudby a diplomacie, které se tento týden odehrálo ve Washingtonu, píseň Hoochie Coochie Man, kterou proslavil Muddy Waters. A nutno říct, že ji vysekl jako profesionál.

Článek

Píseň Hoochie Coochie Man poprvé nahrál v roce 1954 Muddy Watters. Text je o muži, kterého proroctví a hoodoo předurčuje k tomu, aby získal pozornost vyvolené ženy, protože je dobrý zkrátka ve všem, a ještě má do vínku dán jednoznačně dobrý osud.

Americký ministr zahraničí píseň zahrál na setkání ve Washingtonu, které se věnovalo propojení hudby a diplomacie. Podle účastníků konference je totiž hudba právě jedním z nástrojů, jak navazovat lepší vztahy s ostatními národy.

Blinkenova intonace i frázování jsou na poměry politika, jenž má hudbu jen jako koníčka, pozoruhodně profesionální. Je tak možné, že po konci politické kariéry rozjede ještě tu hudební. Na Spotify má několik písní natočených s kapelou Ablinken.

Ukončete válku, apeluje svojí emotivní klavírní skladbou zázračné dítě

Koktejl

Do iniciativy jsou zapojeny i velké společnosti jako například YouTube nebo Google. Účastníci jsou v prohlášení, které vydali, přesvědčeni o tom, že právě skrze hudbu je možné propojovat lidi po celém světě a přinést vzájemné porozumění i mezi znesvářené státy.

Politici milují hudbu

Důkazem, že mají politika a hudba k sobě blízko, je, že jednak najdeme mezi světovými politiky hned několik osobností, jejichž kořeny najdeme v šoubyznysu, například ukrajinského prezidenta Zelenského. Jednak řada světových politiků má hudbu jako koníček. Někdy více, někdy méně zdařile.

Jihokorejský prezident zazpíval v Bílém domě American Pie

Koktejl

Svou láskou ke hře na piano je například znám prezident Ruska Vladimir Putin. Nedávno se také rozezpíval jihokorejský prezident Jun Sok-jol, když si při návštěvě Bílého domu zanotoval hit Dona McLeana American Pie.

Výkon Vladimíra Putina si můžete poslechnout zde:

A zpěv jihokorejského prezidenta můžete vyslechnout tady:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám