Hlavní obsah

Aktivista si přilepil obličej k silnici. Nebyl to nejlepší nápad, uznal, když ho odstřihávali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od poloviny září pořádá skupina ekologických aktivistů v Londýně protesty, kterými blokuje dopravu. Aktivisté zvolili dost extrémní podobu, kdy riskují zdraví své i řidičů. Jeden z desítek lidí, kteří se v pondělí sešli na jedné z londýnských ulic, se dokonce k silnici přilepil obličejem.

Foto: Profimedia.cz

Matthew Tulley přilepený k vozovce.

Článek

Některou z důležitých dopravních tepen v britské metropoli či na jejím obchvatu blokuje skupina Insulate Britain od 13. září téměř obden.

Neodradilo je ani, když tento týden soud vydal předběžné opatření, podle nějž hrozí lidem, kteří zablokují některou z 4300 kilometrů anglických dálnic a hlavních silnic, až dva roky za mřížemi a pokuta v neomezené výši.

Foto: Profimedia.cz

Protestující ze skupiny Insulate Britain v Londýně

V pondělí ráno se protestující ze skupiny Insulate Britain, což je odnož skupiny Extinction Rebellion, vydali blokovat další silnici.

Svým odhodláním mezi zhruba padesátkou protestujících vynikl Matthew Tulley, majitel společnosti Solid Carbon Storage (jež se zabývá zachytáváním a ukládáním oxidu uhličitého). Přilepil se k silnici, ovšem - na rozdíl od několika dalších lidí - to udělal obličejem.

Foto: Profimedia.cz

Policisté odlepují jednoho z demonstrantů.

„Bylo to o silném prohlášení o věcech, které jsou kritické. Takže jsem chtěl učinit něco extrémního, abych reflektoval extrémní podstatu nouzové situace, které čelíme,“ svěřil se Tulley deníku Telegraph, když ještě ležel s obličejem u silnice.

Lidstvo je jako 16letý člověk, který musí dospět, hovořil Johnson o klimatu

Amerika

Asi největší problém byl nakonec s jeho vlasy, které mu museli odstřihnout. „Nebyl to jeden z mých nejlepších nápadů,“ připustil Tulley, když ho odstřihávali.

Po demonstraci bylo zatčeno 56 účastníků. Lze však očekávat, že i tak budou protesty dál pokračovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám