Hlavní obsah

Adélka a Libor se stěhovali za teplem. Ústecká zoo přesunula aligátory do zimoviště

22. 10. 2018, 18:21 – Ústí nad Labem

Z důvodu teplého září a části října se letos později než v předchozích letech přestěhoval aligátor Libor do zimního výběhu ústecké zoologické zahrady. Současně s ním přestěhovali pracovníci zoo i samici Adélku. Libor je v ústecké zoo od roku 1974, a je tak nejdéle zde žijícím zvířetem. Novinářům to sdělila mluvčí zoo Věra Vrabcová.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Samec Libor během převozu na zimoviště.

Článek

„Aligátory bylo třeba přestěhovat kvůli chladnému počasí, protože Adélka ani Libor nemají ve svém výběhu zateplený pavilon, kde by mohli trávit zimu. Zimoviště jim nabízí jak zateplenou podlahu, tak vyhřívanou vodu v bazénku, mají tam tedy veškerý komfort,“ řekla Vrabcová.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Odchyt Libora

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Odchyt samice Adély

„Chovat aligátora oproti ostatním zvířatům není až tak složité. Nejsou nijak zvláště nároční ani na prostor, ani na potravu. Výjimkou bývá právě stěhování, které probíhá dvakrát do roka. Dnes jsme to ale zvládli během pětatřiceti minut, což je úspěch. Libor bere stěhování už celkem stoicky, je zvyklý, že se s ním takto dvakrát do roka manipuluje. Adélka je mladší a pohyblivější, manipulace s ní proto bývá trochu obtížnější,“ dodala mluvčí.

Na celoroční výběh nejsou peníze

Oba aligátoři jsou chování odděleně kvůli velkému hmotnostnímu a věkovému rozdílu. Zoo v současné době hledá pro samičku nový výběh. Adélka totiž přes léto dočasně obývá výběh tapírů. Podle Vrabcové by bylo ideální, aby měli oba aligátoři celoroční výběh, na jeho postavení ale momentálně chybí peníze.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Libor je v ústecké zoo od roku 1974.

„Aligátor Libor pochází od soukromého chovatele a zajímavostí je určitě to, že byl v roce 1974 zakoupen za 670 korun československých. V dnešní době se už obecně zvířata nenakupují, ale zoologické zahrady si je mezi sebou buď vyměňují nebo darují,“ vysvětlila Vrabcová.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Odchyt samice Adély

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Na zimoviště putovala rovněž samice Adéla. Oba aligátoři jsou chováni odděleně.

Aligátor americký obývá jihovýchod USA, žije v močálech, řekách nebo bažinách, které se tam často překrývají s obydlenými oblastmi. Samci aligátorů dosahují většinou délky do 5,5 metrů.

Reklama

Výběr článků