Hlavní obsah

Absinth nebezpečí zbavený

Právo, MK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvláštním druhem neslazené hořké lihoviny s extraktem z pelyňku je absinth, na konci 19. století oblíbený nápoj umělců hlavně ve Francii. Ostatně - holdovala mu i krásná Nicol Kidmannová ve dnes už kultovním oscarovém filmu Moulin Rouge.

Foto: Vratislav Konečný

Když se praží pučálka

Článek

Absinth obsahuje kromě vysokého množství etanolu (50-72 %) rovněž celou řadu éterických olejů, hlavně pelyňkového, anýzového, fenyklového a koriandrového. Typická zeleň nápoje se ještě zesiluje použitím přírodních (výtažkem pelyňku a chlorofylu) nebo umělých barviv.

Počátkem minulého století byly prodej i konzumace absinthu ve většině zemí Evropy a Ameriky zakázány. Věřilo se sice, že lihovina podporuje kreativitu, ale svým složením, zvláště pak množstvím alkoholu a omamných látek, způsobovala současně závislost a účinkovala také jako droga (tzv. absinthismus).

Absinth mýtů zbavený

Zdá se však, že alkohol thujol, a zejména jeho zdraví škodlivý keton thujon neměly až tak velké účinky, jaké se jim tehdy připisovaly. Jeho obsah byl pro biologickou aktivitu příliš malý. Navíc byl piják tohoto nadmíru silného nápoje už z vlastního alkoholu namol obvykle ještě dřív, než stačil přijmout větší dávku thujonu.

Chronický absinthismus se projevoval křečemi, ochromením, slábnutím paměti, nespavostí, halucinacemi, epileptickými záchvaty a celkovou degenerací. Stejné efekty však dokáže vyvolat i samotný alkohol. Dnes je už absinth zbaven toxinů a našel si znovu mnoho příznivců nejen mezi umělci. 

Créme de cassis - likér z černého rybízu, obsahující nejméně 400 gramů cukru (nebo odpovídající množství jiných sladidel) na jeden litr výrobku.
Jagertee, Jägertee neboli Jagatee likér -obsahující nejméně 22,5 objemového procenta etanolu, vyrobený v Rakousku z rafinovaného kvasného lihu a určitých lihovin nebo čaje, s přídavkem několika přírodních aromatických látek.
Kmínka - likér vyrobený s použitím destilátu z lihového výluhu semen nebo částí rostlin kmínu, případně jejich směsi. Přídavek silic není přípustný.
Alaš - nasládlý až sladký likér upravovaný často do hustoty krémů. Obsah etanolu 30-50 procent, chuť převážně kmínová, doplněná řadou jemných vedlejších příchutí.
Karlovarská hořká (becherovka) - mírně přislazená, nažloutlé až žlutozelené barvy.
Fernet -pronikavě hořká lihovina, obsah etanolu asi 40 procent, zpravidla bez cukru, barva temně hnědá.
Praděd - hořký žlutý likér vyráběný z bohatého počtu bylin. Mívá asi 40 procent etanolu a 25-35 procent cukru.
Související témata:

Výběr článků

Načítám