Hlavní obsah

Zneužití 87 miliónů profilů na Facebooku je jen špička ledovce, potvrdila bývalá manažerka

Novinky, mif
Aktualizováno

Kauza týkající se zneužití desítek miliónů profilů na Facebooku britskou společnosti Cambridge Analytica, je daleko větší, než se předpokládalo. Postižených je totiž výrazně více, než zástupci sociální sítě přiznali. V úterý to prohlásila bývalá manažerka společnosti Cambridge Analytica Brittany Kaiserová, jak upozornil server Business Insider.

Foto: Handout, Reuters

Bývalá manažerka společnosti Cambridge Analytica Brittany Kaiserová

Článek

Podle prvních informací měla Cambridge Analytica zneužít 50 miliónů uživatelských účtů. Facebook ale krátce po vypuknutí skandálu přiznal, že postižených je daleko více – britská firma podle zástupců sociální sítě vysála data z profilů zhruba 87 miliónů lidí. [celá zpráva]

Jak se ale nyní ukazuje, zmiňovaných bezmála devět desítek miliónů uživatelských účtů byla jen špička ledovce. Kaiserová, která z Cambridge Analytica odešla krátce po vypuknutí skandálu v březnu tohoto roku, to uvedla v písemném svědectví pro britské vyšetřovatele, kteří se zneužitím dat zabývají.

Zmiňovaných 87 miliónů odpovídá jen hrstce realizovaných průzkumů.
bývalá manažerka společnosti Cambridge Analytica Brittany Kaiserová

„Jsem si vědoma, že Cambridge Analytica prováděla širokou škálu průzkumů, a to buď sama, nebo prostřednictvím svých partnerů. Nejčastěji na Facebooku,“ uvedla bývalá manažerka.

„Je téměř jisté, že počet uživatelů Facebooku, jejichž údaje byly tímto jednáním zneužity, je daleko vyšší. Zmiňovaných 87 miliónů odpovídá jen hrstce realizovaných průzkumů,“ zdůraznila Kaiserová. Kolik účtů bylo ve skutečnosti zneužito společností Cambridge Analytica však vyčíslit nedovedla.

Facebook nicméně již dříve upozornil, že nejrůznější sběrači dat se mohli relativně snadno dostat k citlivým údajům prakticky všech uživatelů této sociální sítě. Bylo to dáno tím, že Facebook umožňoval prakticky od svého vzniku hledat osoby podle e-mailu či telefonu, což mohli takzvaní sběrači dat zneužít.

Svědectví Kaiserové tak celou kauzu krásně dokresluje a skutečně ukazuje, že skandál okolo Cambridge Analytica je daleko větší, než se původně předpokládalo.

Boj a Bílý dům a Brexit

Cambridge Analytica využila data při vývoji softwarových nástrojů pro podporu kampaně Donalda Trumpa během volby amerického prezidenta. Společnost měla oficiálně vyvíjet program pro předpověď preferencí voličů, ve skutečnosti však bylo snahou firmy ovlivnit jejich rozhodování.

Foto: Leah Millis, Reuters

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg se již za zneužití uživatelských účtů opakovaně omluvil a již dříve ukončil s Cambridge Analytica a dalšími podobnými organizacemi, které se zabývají sběrem uživatelských dat, veškerou spolupráci.

Tato britská společnost měla nicméně prsty v daleko více politických kauzách. Podle Kaiserové totiž Cambridge Analytica stála například i za přípravou podrobné strategie pro odchod Velké Británie z Evropské unie.

To však představitelé Cambridge Analytica oficiálně popřeli.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám