Hlavní obsah

Žižkovská raketa šíří televizní signál už 30 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Před 30 lety, 25. března 1991, začal zkušebně vysílat televizní vysílač na Žižkově. Ten se díky své siluetě rakety připravené ke startu stal za poslední tři dekády jedním z nezaměnitelných symbolů Prahy. I po 30 letech je přitom jeho poslání stejné, v současnosti totiž díky němu mohou Pražané přijímat televizní vysílání prostřednictvím standardu DVB-T2.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Vysílač v Praze na Žižkově

Článek

Projektem televizního vysílače pro Prahu byl koncem 70. let pověřen architekt Václav Aulický. Nepřehlédnutelná stavba s restaurací a vyhlídkou se budovala sedm let, plně do provozu byla uvedena 17. února 1992. Na technickém řešení 216 metrů vysoké věže z oceli a betonu se kromě Aulického významně podíleli také statici Jiří Kozák a Alex Bém.

Vysílač stojí v Mahlerových sadech na rozhraní Žižkova a Vinohrad na místě starého židovského hřbitova. Konstrukce se skládá ze tří ocelových tubusů, které nesou celkem devět kabin. V nejvyšším patře je umístěna vysílací technika. Celá stavba má hmotnost 12 000 tun. Ve výšce 93 metrů jsou tři vyhlídkové plošiny, z nichž mohou návštěvníci za příznivého počasí dohlédnout až do vzdálenosti 100 km. Ve výšce 66 metrů je umístěna restaurace.

V Praze se odmlčelo digitální vysílání. Kvůli výluce

Internet a PC

Stavba vzbuzovala od počátku rozdílné reakce – někomu se líbí štíhlé tvary věže, oceňují i vyhlídku a restauraci, kritici ale považují vysílač za nevhodný zásah do pražského panoramatu. „Estetická stránka nebyla pro tehdejší zadavatele prakticky vůbec důležitá. Brali to jen jako slupku pro mnohem důležitější techniku a nutili nás do obyčejného železobetonového komínu s kabinou,” vzpomínal na vznik projektu v roce 1984 architekt Václav Aulický.

V průběhu let si Pražané na siluetu „rakety připravené ke startu” víceméně zvykli, po věži dnes lezou laminátová mimina výtvarníka Davida Černého. Historii věže a televizního vysílání i překážky a kontroverze, které stavbu vysílače provázely, popsal Václav Aulický v knize Žižkovská věž.

Foto: Novinky

Žižkovská věž

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám