Hlavní obsah

Zákeřný virus cílí na české uživatele. Snaží se jim vysát peníze z bankovních účtů

Novinky, zgl

Už od začátku minulého měsíce republikou kolují podvodné e-maily, ve kterých se počítačoví piráti vydávají za zaměstnance České pošty. Prostřednictvím odkazů v nich se šíří škodlivý trojský kůň, s jehož pomocí se snaží počítačoví piráti získat přístup k cizím bankovním účtům. E-maily se objevily také v Portugalsku, Turecku a Velké Británii, varovali ve čtvrtek zástupci Národního bezpečnostního týmu CSIRT, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Jedná se o rozsáhlou akci, při které jsou ve čtyřech evropských zemích zneužívány etablované společnosti, jejichž jménem je šířen nový a velmi sofistikovaný trojský kůň,“ uvedl bezpečnostní analytik Pavel Bašta z týmu CSIRT.

„Win32/Spy.Hesperbot je velmi silný bankovní trojský kůň s mnoha 'užitečnými' funkcemi, jako je logování zmáčknutých kláves, vytváření screenshotů a nahrávání videa. Dokáže také spustit vzdálenou proxy, vytvořit skrytý VNC server umožňující vzdáleně ovládat infikovaný počítač,“ konstatoval Bašta.

Foto: CSIRT

Podvodný e-mail

Podle něj jsou útočníci velice vychytralí a k penězům na účtu se dokážou dostat i přes potvrzovací SMS. „Cílem útočníků je získat přihlašovací údaje do bankovních účtů obětí a zároveň je donutit k instalaci dalšího malwaru na jejich Android, Symbian, či Blackberry telefony,“ prohlásil bezpečnostní analytik z týmu CSIRT.

Pokud se jim podaří infikovat také mobil, mají vyhráno. V cestě k penězům na bankovním účtu jim už nic nebrání.

Nevyžádané zprávy se začaly v Česku objevovat na začátku srpna. „V předmětu e-mailu je uvedeno ‘Informace o Vaší zásilce‘, v těle pak text o nedodání zásilky a upozornění na sankce,“ uvedla mluvčí České pošty Marta Selicharová s tím, že virus se do počítače dostane poté, co uživatel klikne na podvržený odkaz ve zprávě.

Podvodný e-mail jde poznat podle adresy

Podle ní je podvodný e-mail odesílán z adresy cpost@ceskaposta.net nebo cpost@ceska-posta.net. Pošta ale informace o zásilkách rozesílá z adresy ceskaposta@cpost.cz. Zatímco v první vlně bylo na první pohled možné podvodný e-mail rozeznat podle pravopisných chyb a špatné diakritiky, aktuální kampaň je již zdařilá a méně pozorní uživatelé se mohou snadno nechat napálit.

„E-maily z uvedených adres nemají s Českou poštou nic společného, pokud by na ně kdokoli reagoval, hrozí mu riziko zavirování PC škodlivým kódem, takzvaným trojským koněm,“ uzavřela Selicharová s tím, že na poštu se již kvůli podvodné zprávě obrátily stovky lidí.

Pošta již dříve kvůli podvodným e-mailům podala trestní oznámení na Policii ČR na neznámého pachatele. Pokud se lidé setkají s podvodnou zprávou, pošta žádá o přeposlání na adresu info@cpost.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Hackeři si vzali na mušku balíky České pošty

Republikou kolují podvodné e-maily, ve kterých se počítačoví piráti vydávají za zaměstnance České pošty. Důvěřivce lákají na informace o zásilkách, místo nich...

Výběr článků

Načítám