Hlavní obsah

Česká pošta čelí další vlně podvodných e-mailů

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká pošta čelí další vlně podvodných phishingových e-mailů, se kterými se lidé mohli setkat již na začátku tohoto měsíce. Mluvčí pošty Marta Selicharová varovala, že na podobné zprávy by lidé neměli reagovat. Obsahují totiž trojské koně.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V pořadí již třetí vlna útoků má stejný scénář jako druhá ze začátku srpna. Útočníci podle ní však změnili adresu, ze které podvodné zprávy rozesílají. [celá zpráva]

„Upozorňujeme klienty, aby v žádném případě nereagovali na jakékoli výzvy, které obsahují adresu cpost@ceskaposta.net, nově pak její obměnu: cpost@ceska-posta.net,“ uvedla Selicharová.

Foto: CSIRT

Podvodný e-mail

„V předmětu e-mailu je uvedeno ‚Informace o Vaší zásilce‘, v těle pak text o nedodání zásilky a upozornění na sankce,“ konstatovala mluvčí pošty s tím, že problém nastane ve chvíli, kdy uživatel klikne na podvržený odkaz ve zprávě.

„E-maily z uvedených adres nemají s Českou poštou nic společného, pokud by na ně kdokoli reagoval, hrozí mu riziko zavirování PC škodlivým kódem, takzvaným trojským koněm,“ doplnila Selicharová.

Pošta již dříve kvůli podvodným e-mailům podala trestní oznámení na Policii ČR na neznámého pachatele. Pokud se lidé setkají s phishingovou zprávou, pošta žádá o přeposlání na adresu info@cpost.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám