Hlavní obsah

Vznikla nová kryptoměna StopElon, fanoušci se chtějí pomstít Muskovi

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zakladatel automobilky Tesla Elon Musk je patrně jediným člověkem na světě, který dovede dramaticky zahýbat kurzy kryptoměn pouhým jedním tweetem. V minulosti se tak stalo již několikrát. To je i jeden z důvodů, proč vznikla úplně nová kryptoměna zvaná StopElon. Upozornil na to server wccftech.com.

Foto: repro stopelon.space

Webové stránky kryptoměny StopElon

Článek

Může to vypadat jako aprílový vtípek, ale tvůrci kryptoměny StopElon to myslí evidentně opravdu vážně. Za novými virtuálními mincemi stojí skupina, která začala již před časem vyvíjet kryptoměnu FuckElon, následně byl ale kvůli příliš hanlivému jménu název předělán na StopElon.

Na vybraných burzách se dokonce již tyto virtuální mince skutečně obchodují. A co je možná ještě zajímavější, jejich kurz výrazně roste – po posledním skandálu Muska se hodnota zvýšila dokonce pětinásobně.

Musk potopil jediným tweetem kurz bitcoinu o 150 000 korun

Internet a PC

Jedním dechem je ale nutné dodat, že kurz je ve srovnání s dalšími kryptoměnami stále zanedbatelný. Původně byl totiž 0,0000017 dolaru (0,000035 Kč), následně se ale vyhoupl na 0,0000107 dolaru (0,00022 Kč). Tvůrci přitom na svých oficiálních stránkách tvrdí, že virtuální mince již nyní vlastní tisíce lidí.

Tvůrci se přitom netají tím, že na nové kryptoměně nechtějí zbohatnout – místo toho chtějí Muska „zničit“. Celá kryptoměna StopElon totiž byla vymyšlena tak, že všechny peníze určené za poplatky, které standardně získávají těžaři a burzy, jsou postupně přesouvány „na jednu kupu“. Až jich bude dost, budou se za ně systematicky skupovat akcie automobilky Tesla.

Vzhledem k tomu, že Musk má aktuálně ve firmě pouze 22% podíl, chtějí ji tímto způsobem ovládnout.

Foto: Mike Blake, Reuters

Elon Musk

Jeden tweet a kryptoměny padají

Vadí jim totiž to, jaký vliv má jednání šéfa Tesly na trh s kryptoměnami. Bylo to přitom právě rozhodnutí Muska, které vyhnalo bitcoin – a následně i další kryptoměny – do závratných výšin. Automobilka Tesla se v únoru stala velkým hráčem na trhu s kryptoměnami, když nakoupila bitcoiny za 1,5 miliardy dolarů (přes 32 miliard korun). Na to prakticky okamžitě reagoval kurz růstem o více než 10 000 dolarů (211 810 Kč) během jediného dne.

Pár týdnů poté už mohli lidé za bitcoiny kupovat elektromobily značky Tesla, což růst opět podpořilo.

Po pouhých dvou měsících je ale vše jinak, Musk na Twitteru oznámil, že platby bitcoiny pozastavuje. Zdůvodnil to tím, že ho „trápí rostoucí spotřeba fosilních paliv při těžbě bitcoinu“. Zdůraznil ale přitom, že kryptoměny stále považuje za platidlo budoucnosti. Kurz prakticky všech kryptoměn tak začal dramaticky padat.

Tesla žádné bitcoiny neprodala, dušuje se Musk

Internet a PC

A další velký propad přišel na přelomu minulého a tohoto týdne. Neověřený uživatel Twitteru vystupující pod přezdívkou Mr. Whale totiž uvedl: „Majitelé bitcoinů se budou v následujícím čtvrtletí fackovat, když zjistí, že Tesla prodala zbytek svých bitcoinů. Elona Muska bych z toho ale nevinil.“

Na to překvapivě zareagoval samotný Musk lakonickou zprávou „vskutku“. Ze souhlasné odpovědi však není patrné, zda jeden z nejbohatších lidí na světě reagoval na prodej bitcoinů, či na problematiku nenávisti. Přesto to způsobilo na trhu paniku a vlivem prodejů kurz začal opět klesat.

I když Musk už po pár hodinách uvedl informace na pravou míru a zdůraznil, že žádné bitcoiny Tesla neprodala, na původní hodnotu se ceny jednotlivých kryptoměn již nevyhouply.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám