Hlavní obsah

Výkon Pentia se dvěma jádry určuje použitá aplikace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Intel poskytla testerům první kusy procesoru vybaveného dvěma jádry. Čip Intel Pentium Extreme Edition 840 pro svůj provoz vyžaduje novou základní desku s čipsetem 955X. Velikost jeho výkonu však silně závisí na tom, zda-li daná aplikace využívá výhod paralelního zpracování dat.

Článek

Procesor označovaný také jako dual-core je synonymem jednoho kusu křemíku, který obsahuje dvě na sobě nezávislá jádra. Rychlost každého z nich se v případě testovaného produktu EE 840 udává na 3,2GHz.

Pentium Extreme Edition 840 komunikuje se zbytkem systému pomocí 800MHz sběrnice. Model má rovněž povolenu Hyper-Threading technologii - to znamená, že se každé jeho jádro pro systém Windows tváří jako dvě.

Test produktu provedly například servery Hexus, Legit Reviews a Trusted Reviews, kde také najdete vyčerpávající porovnání s ostatními modely na dnešním trhu. Z provedených výsledků vyplývá, že v programech, které nepodporují multi-threading (souběžné zpracování více úloh) - jako je například naprostá většina herních aplikací, je výkon Pentia 840 horší, než poskytuje klasický procesor vybavený jedním jádrem, ale pracujícím na vyšším kmitočtu.

:: Výkon Pentia EE 840 nepatří v současných hrách mezi nejvyšší možné

Jedním z programů, které sílu nového Pentia 840 umí využít, je například Microsoft Movie Maker 2.1, který HT technologii podporuje. Výkon čipu 840 zde dosahuje hvězdných výšin:

:: Jestliže aplikace podporuje souběžné zpracování více úloh, pak je výpočetní síla Pentia EE 840 špičková.

Každé jádro čipu EE 840 obsahuje 1MB cache druhé úrovně spolu s podporou HT technologie. Intel záhy uvede levnější procesor Pentium D, jehož návrh počítá také se dvěma jádry, rovněž i 2MB L2 cache, avšak HT bude mít deaktivovaný. Cena tohoto modelu by však díky tomu měla být mnohem nižší. Procesory s více jádry firmy Intel jsou kompatibilní s čipsety 955X a 945 Express (označované také jako Lakeport a Glenwood).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám