Hlavní obsah

Vědci naučili robota obracet palačinky ve vzduchu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Učený z nebe nespadl, a platí to i pro roboty. Video zachycuje, jak lopotné bylo učení poměrně náročného pohybu - obrácení palačinky vyhozením z pánve pro robota s označením Barrett WAM 7 DOF z Italského technologického institutu.

Článek

Bravurní obracení palačinek dělá problém i lidem a mnozí se mu raději vyhnou s ohledem na zbytečné plýtvání jídlem či maštění stropů a stěn svých domácností. Robot Barrett však dostal úkol a začal se pohyb učit, aby se ověřily možnosti speciálního počítačového algoritmu, který pracuje s vyhodnocováním pohybu a předpovídáním a odhadováním.

Robotovi speciální program umožnil nejen učení ale i odpovídajícím způsobem zachytit palačinku, která se po vyhození do vzduchu může zachovat odlišně než při předcházejícím hodu.

Barrett WAM 7 DOF (označení napovídá, že robot disponuje sedmi stupni volnosti) měl s palačinkou problém. Ale nakonec to zvládl. Zabralo mu to ovšem 50 pokusů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám