Hlavní obsah

Uživatelé po celém světě přicházejí o svá data kvůli chybě pevných disků

Novinky, mif

Pokud vlastníte nebo užíváte určité modely pevných disků Seagate nebo Maxtor s rozhraním SATA, existuje poměrně značná pravděpodobnost poškození nebo dokonce ztráty dat uložených na těchto discích. K haváriím uvedených disků dochází v masovém měřítku celosvětově již půl roku. Advokátní kanceláře ze zámoří nyní organizují hromadné žaloby.

Článek

Problém, který se týká desktopových i serverových pevných disků Seagate a Maxtor s rozhraním SATA, způsobuje závažná chyba v mikrokódu firmware dotčených disků.

V praxi se závada projeví ihned po zapnutí počítače, avšak až po přesně daném počtu chyb čtení pevného disku.

:. Přesné informace o typu harddisku, který používáte, naleznete přímo na jeho etiketě. Foto: Archiv

Chyba postihuje všechny pevné disky modelových řad Barracuda 7200.11, Barracuda ES.2 a DiamondMax 22, které byly vyrobeny do konce roku 2008 a prošly vadnou testovací linkou výrobce.

Vadný disk je nejlepší co nejdříve vyměnit

"Počet obětí každým dnem narůstá. Všem uživatelům vadných disků Seagate nebo Maxtor, kteří se zatím nestali jednou z obětí, proto doporučuji okamžitě vyměnit dosavadní rizikový pevný disk za jiný typ,“ uvedl Petr Kavan, ředitel společnosti DataRecovery, která se zabývá obnovou smazaných dat z pevných disků.

:. Oblasti vyznačené červeně jsou haváriemi disků Seagate a Maxtor s chybou firmware momentálně zasaženy nejvíce. Reálně je však ohrožení celosvětové. Foto: Archiv

"Existence chyby disků je známá a předejít havárii harddisků je tedy možné. Pokud však k havárii přeci jen dojde, je ztracená data možné obnovit,“ dodává Kavan. Poškození uživatelé se mohou také připojit k hromadné žalobě, kterou v zámoří organizuje například advokátní kancelář Kabateck Brown Kellner.

Problémy spojené se ztrátou dat se tedy dají řešit různými cestami. Jak se při práci s počítačem chránit, nepřijít o důležitá data a jak postupovat při obnově smazaných souborů se dozvíte zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám