Hlavní obsah

USB klíče mohou zavirovat vaše počítače

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejrozšířenější hrozbou pro počítače ve světě byly v dubnu programy, které ke svému šíření používají přenosné USB paměťové disky. Programy označované jako INF/Autorun měly minulý měsíc mezi škodlivými kódy téměř osmiprocentní podíl. V Česku naopak nejvíce škodily programy pro zobrazování nevyžádané reklamy. Uvedla to antivirová firma Eset.

Článek

Program INF/Autorun využívá soubor autorun.inf s informací, jež nakazí počítač po vložení přenosného média, nejčastěji USB disku. Jakmile je přenosné médium se souborem autorun.inf, například USB klíč nebo CD/DVD disk, vloženo do počítače, automaticky se načte obsah nebo spustí instalační proces.

Druhou pozici mezi nejrozšířenějšími hrozbami ve světě obsadil trojský kůň Win32/PSW.OnLineGames. Ten sbírá nejrůznější informace, například přihlašovací údaje, které souvisejí s počítačovými hrami.

Mimo jiných informací zaznamenává posloupnosti stisknutých kláves. Ty pak odesílá na vzdálený server. Zároveň zasahuje do činnosti některých bezpečnostních programů. Třetí skončil program pro zobrazování reklamních oken Win32/Adware.Virtumonde.

V Česku se nejvíce šířil program pro nevyžádanou reklamu Win32/Adware.SearchAid s podílem pět procent. Uživatel si takovou potenciálně nechtěnou aplikaci nainstaluje většinou nevědomky jako součást licenčního ujednání jiného programu.

Nositelé virů

Domácí internetová přípojka není zdaleka jedinou hrozbou, která může zavirovat váš počítač. Stále častěji se totiž setkáváme s infiltrací přes přenosná média. Vedle CD a DVD nosičů může hacker využít USB klíčů i přenosných disků, ale také paměťové karty do fotoaparátů a mobilních telefonů.

Účinnou ochranou je pravidelné stahování aktualizací antivirového softwaru i samotného operačního systému. Samozřejmostí by měl být aktivovaný firewall.

Program následně přesměruje internetový prohlížeč a nutí ho otevírat okna s nevyžádanou reklamou. Následoval trojský kůň Win32/Ozdok, který infiltruje počítače k následnému rozesílání spamu a třetí skončil Virtumonde.

Reklama

Související témata:

Související články

Internetem kolují zavirované valentýnky

Zavirované valentýnské vzkazy se již začaly objevovat na internetu. Uvedl to výrobce antivirů Eset. Společnost již zachytila zachytila nové verze červů Nuwar,...

Výběr článků

Načítám