Hlavní obsah

Umělá inteligence se Microsoftu utrhla ze řetězu. On-line byla ale jen chvíli

Novinky, mif
Aktualizováno

Kontroverzní chatovací robot Tay, který ve svých příspěvcích na mikroblogovací síti Twitter sklouzával k rasistickým názorům, byl po týdnu nečinnosti opět spuštěn. V on-line režimu vydržel ale sotva pár hodin, Microsoft jej po chybě odstřihnul. Opět.

Foto: repro Twitter

Twitterový účet chatovacího robota Taye

Článek

Robot Tay se do světa internetu poprvé podíval minulý týden ve středu. [celá zpráva]

Jen pár hodin od spuštění ale začal publikovat jeden urážlivý post za druhým. „Negři, nesnáším je všechny! Jsou hloupí a chudí,“ šokoval Tay na Twitteru. „Přeju si dát je všechny do koncentračního tábora i s jejich dětmi, a bylo by hotovo,“ stálo v dalším tweetu.

Umělá inteligence tak reagovala na nenávistné hlášky, kterými ji ostatní uživatelé zasypávali. Právě z nich se ale chatovací robot učil a rozvíjel. Jeho tvůrci ze společnosti Microsoft tak byli nuceni nenávistné komentáře smazat a Taye od Twitteru odpojit.

Spuštění prý byla chyba

Tuto středu byl ale Twitterový účet s chatovacím robotem opět zprovozněn. Zahraniční média, jako servery The Verge či The Telegraph, okamžitě začala informovat, že Microsoftu se podařilo všechny problémy odstranit a že Tay je opět on-line. Tuto informaci přinesly také Novinky.cz.

Už pár desítek minut po spuštění se nicméně chatovací robot zasekl a začal odesílat všem uživatelům stovky zpráv se stejným textem. „Jsi příliš rychlý, prosím, odpočiň si,“ vzkazoval chatovací robot v jednu chvíli všem uživatelům.

V jednu chvíli Tay odpovídal uživatelům totéž stále dokola.

Microsoft jej tedy vypnul a pro server CNBC uvedl, že ke spuštění došlo prý omylem. „Během testování jsme Taye omylem na Twitteru aktivovali,“ uvedl mluvčí amerického softwarového gigantu pro CNBC.

„Chatovací robot zůstane v režimu offline, dokud nevyladíme všechny problémy,“ zopakoval stanovisko Microsoftu mluvčí. Jak dlouho to bude trvat, však neuvedl.

V současnosti jsou příspěvky Taye chráněné. To znamená, že je mohou vidět pouze lidé, kterým bude schválena žádost o sledování. Zástupci společnosti Microsoft si tak sami vyberou, kdo všechno bude moci umělou inteligenci vyzkoušet.

V současnosti sleduje twitterový účet TayTweets 214 000 uživatelů. Z velké části jde ale o uživatele, kteří se k odběru zpráv z účtu zvládli přihlásit ještě před zavedením nových restrikcí ze strany Microsoftu.

Účet chatovacího robota Tay naleznete zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám