Hlavní obsah

Twitter na příkaz vlády zmanipuloval debatu o covidu, tvrdí novinář

Platforma Twitter pod taktovkou americké vlády manipulovala s informacemi kolem koronaviru, tvrdí nezávislý novinář David Zweig. Opírá se o dokumenty, které podle něj odkrývají cenzuru, kterou měl Twitter uplatňovat v případě informací o covidu a o vakcínách, a to včetně vědeckých zjištění.

Foto: ČTK/AP

Logo společnosti Twitter

Článek

„Americká vláda nutila Twitter, aby některé informace o covidu-19 ‚tlačil‘, zatímco jiné naopak tlumil. Interní e-maily ukázaly, že jak Trumpova, tak Bidenova administrativa přímo tlačily na vedení Twitteru, aby redigovalo obsah platformy podle jejich přání,“ píše novinář v článku zveřejněném na serveru The Free Press.

Bidenovu administrativu měl obzvláště znepokojovat Alex Berenson, novinář skeptický k lockdownům a mRNA vakcínám, který měl na platformě stovky tisíc sledujících. Biden veřejně prohlásil, že sociální sítě „zabíjejí lidi“ tím, že umožňují dezinformace o vakcínách. Jen o několik hodin později Twitter Berensonovi zablokoval jeho účet a další měsíc ho trvale blokoval.

Berenson společnost Twitter zažaloval. Během projednávání žaloby byla firma přinucena poskytnout určitou interní komunikace. A přišlo se na to, že zástupci Bílého domu se přímo setkali se zaměstnanci Twitteru a tlačili na ně, aby podnikli kroky proti Berensonovi.

Twitter musí být v EU pod dohledem, burcují Němci

Internet a PC

„Twitter potlačoval názory nejen novinářů, jako je Berenson. Terčem útoku se stalo i mnoho lékařů a odborníků, kteří vyjádřili své názory nebo dokonce citovali zjištění z akreditovaných akademických časopisů, která byla v rozporu s oficiálními postoji,“ píše Zweig.

Názory lišící se od postoje CDC byly označeny jako zavádějící

Například Martin Kulldorff, epidemiolog na Harvardské lékařské fakultě, často tweetoval názory, které byly v rozporu s postoji amerických úřadů. Interní e-maily ukazují na to, jak zaměstnanec Twitteru napsal, že Kuldorffův tweet porušil informační politiku společnosti o covidu-19 a sdílel „falešné informace“.

Ale Kulldorffův tweet byl názorem experta a současně i v souladu s očkovací politikou v mnoha dalších zemích. Přesto ho zaměstnanci Twitteru považovali za „falešnou informaci“ proto, že se lišila od směrnic amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Poté, co Twitter označil Kulldorffův tweet jako „zavádějící“, všechny odpovědi a lajky byly vypnuty, což omezilo viditelnost tweetu a možnost sdílet jej. To je přitom základní funkce platformy, píše novinář.

„Při kontrole interních spisů jsem našel četné případy tweetů týkajících se vakcín a pandemických opatření, které byly označeny jako ‚zavádějící‘ nebo byly zcela odstraněny a účty dotyčných zablokovány jen proto, že se odchýlily od pokynů CDC nebo se lišily od názorů establishmentu,“ píše Zweig. Podobných příkladů ve svém materiálu přikládá ještě více.

Někdy se zařazení na černou listinu dělo tajně, jako v případě Jaye Bhattacharya, profesora na Stanfordu, který obhajoval cílenou ochranu zranitelných a ukončení lockdownů. Mnoho jiných bylo veřejně označeno za dezinformátory a zablokováno.

Twitter ovládli aktivisté. Je to moje vina, kaje se jeho spoluzakladatel Dorsey

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám