Hlavní obsah

Největší čínský výrobce čipů vykázal rekordní tržby. Sankcím navzdory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Největšímu čínskému výrobci čipů Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) stoupl v loňském roce čistý zisk o 138 procent na 1,7 miliardy USD (36,4 miliardy Kč) a tržby byly rekordní. Hospodaření firmy se výrazně zlepšilo navzdory americkým sankcím, protože po celém světě je nedostatek čipů a poptávka po nich je vysoká, uvedl zpravodajský server CNBC.

Foto: Claro Cortes, Reuters

Budova společnosti Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC).

Článek

Tržby se zvýšily o 39 procent na 5,44 miliardy USD. Tempo růstu bylo nejrychlejší od roku 2010.

SMIC je smluvním výrobcem čipů, tedy vyrábí čipy, které navrhují jiné firmy. Je konkurentem tchajwanské firmy TSMC a jihokorejského Samsungu, v technologii je však SMIC několik generací pozadu.

Výrobci čipů zvyšují investice o miliardy dolarů. Kvůli rostoucí poptávce

Hardware

S tím, jak se v posledních letech zvyšuje geopolitické napětí mezi Čínou a USA, roste i jejich boj o dominanci v důležitých technologiích. Jednou z těchto oblastí jsou i polovodiče. Čína je v čipovém průmyslu výrazně pozadu za USA, firma SMIC je ale považována za hlavní pro její ambice zvýšit soběstačnost v tomto odvětví a zbavit se zahraničních technologií.

Zařazení na americkou černou listinu v roce 2020 však odřízlo SMIC od důležitých amerických technologií potřebných k výrobě nejmodernějších čipů. SMIC ale může nadále vyrábět méně pokročilé čipy, které se používají například v automobilech.

SMIC také pokračuje ve velkých investicích. Oznámila, že plánuje kapitálové výdaje pět miliard USD, protože chce postavit tři nové závody – v Pekingu, Šanghaji a Šen-čenu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám