Hlavní obsah

Trenér stolního tenisu je robot

Právo, Petr Svorník

Zdálky vypadá jako obří robotický pavouk, snad z armády budoucnosti. Stačí ovšem přijít blíže a zjistíte, že robot nesvírá žádnou zbraň, ale pingpongovou pálku.

Foto: archív tvůrců

Forpheus v akci

Článek

Rádi byste si zahráli stolní tenis, ale chybí vám protihráč? Zkuste vyzvat robota. Do Guinnessovy knihy rekordů se zapsal „první robotický učitel stolního tenisu“ jménem Forpheus. Vyrobil jej Taku Oya ze společnosti Omron.

„Cílem naší firmy je budoucnost, kde budou lidé a roboti fungovat v harmonii,“ popisuje Oya. Robot dokonce zvládne ohodnotit protihráče a podle toho přizpůsobí svoji hru.

Foto: archív tvůrců

Forpheus v akci

To bylo podle vynálezce na celém vývoji vůbec nejtěžší. „Vizuální senzor sleduje pohyb míčku, senzor pohybu pak rozpoznává, jak se lidský protihráč hýbe,“ vysvětluje Oya. Když má robot zareagovat, přepočítává svůj pohyb každou tisícinu sekundy. A přitom v klidu stíhá i komunikovat – své zprávy odesílá na displej, který je zde místo sítě.

„Dvacet úderů v řadě! Jsem rád, že si s vámi mohu zahrát,“ pochválí například. A když omylem trefí síťku, okamžitě se omluví. „Dnes je to člověk, který učí robota. V příštích dvaceti letech to může být i tak, že bude robot učit robota,“ končí vynálezce poněkud znepokojivou prognózou.

Reklama

Výběr článků

Načítám