Hlavní obsah

Světové výdaje za IT letos výrazně klesnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výdaje za informační technologie letos ve světě klesnou o šest procent na 3,2 biliónu dolarů (zhruba 59,4 biliónu Kč), uvedla v úterní zprávě průzkumová agentura Gartner. Pokles výdajů nezpůsobí jen světová hospodářská krize, ale i pohyb devizových kurzů. Loni dosáhly světové výdaje na IT 3,4 biliónu dolarů.

Foto: Archiv, Novinky

Výdaje za IT meziročně klesnou z 3,4 biliónu na 3,2 biliónu dolarů.

Článek

Proti předchozí prognóze se situace zhoršila. Dosud Gartner předpovídal, že se letos celkové výdaje za IT sníží o 3,8 procenta. Situace postihne nejvíce tržby za počítačový hardware, očekává Gartner, který je v oblasti informačních technologií největším světovým poradcem.

"Zatímco pokles světové ekonomiky vykazuje známky zmírnění, přesto se letos rozpočty na IT snižují," uvedl šéf světových prognóz Gartneru Richard Gordon. Spotřebitele bude podle něj potřeba ještě více přesvědčovat, aby se jim vrátila dostatečná důvěra v ekonomiku a začali nakupovat.

Rozpočet firem a spotřebitelů na počítačový hardware podle Gartneru letos klesne o 16,3 procenta. Softwarová část trhu si naopak povede nejlépe. Gartner její pokles výdajů odhaduje na 1,6 procenta. Výdaje za telekomunikace klesnou o 4,6 procenta a za IT služby o 5,6 procenta, napsala agentura Reuters.

Kvůli krizi roste počet udání za nelegální programy

Nynější globální finanční a ekonomická krize přinesla nový jev, propuštění zaměstnanci své někdejší zaměstnavatele udávají za nelegální používání počítačových programů. Jde sice o mstu, ale například ve Španělsku, se úřady případy vážně zabývají a boj proti softwarovému pirátství nabývá v zemi na obrátkách.

Podle sdružení Business Software (BSA) vzrostl ve Španělsku během prvních dvou měsíců letošního roku ve srovnání se stejným obdobím loňska počet udání kvůli používání softwarového vybavení bez patřičné licence o 27 procent. Podle marketingového ředitele BSA Juliana Swana je zjevné, že za tímto nárůstem jsou většinou bývalí zaměstnanci, kteří se své někdejší firmě chtějí pomstít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám