Hlavní obsah

Sun Microsystems: Používáme dvoujádrové čipy AMD Opteron

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Sun Microsystems uvedla ve čtvrtek svůj první server s dvoujádrovým procesorem AMD Opteron. Dvoujádrová architektura umožňuje dosáhnout vyššího výkonu a energetické úspory oproti konkurenčním serverům x64 s jednojádrovými procesory Intel. Výsledkem mohou být až poloviční provozní náklady na elektřinu a chlazení.

Článek

Server Sun Fire V40z s dvoujádrovou technologií je zdokonalený osmicestný server se čtyřmi mikroprocesory, z nichž každý má dvě plnohodnotná procesorová jádra. 

 "Servery Sun Fire V40z s dvoujádrovými procesory zaberou až o 60 procent méně místa, vyžadují o 50 procent méně paměti, diskové kapacity a komunikačních rozhraní a jejich správa vyjde o 50 procent levněji na uzel než správa ekvivalentních serverů s procesory Xeon MP," řekl John Fowler, viceprezident společnosti Sun Microsystems.

Na stroji je možno provozovat prakticky jakýkoli operační systém včetně Solarisu, standardních distribucí Linuxu a Windows. Servery x64 Sunu s jednojádrovými procesory jsou navrženy tak, aby je bylo možné snadno upgradovat na dvoujádrové procesory AMD Opteron. V mnoha případech stačí jen vyměnit procesory a aktualizovat BIOS.

"Výsledkem spolupráce Sunu a AMD jsou opět jedny z nejvýkonnějších standardizovaných serverů, které plně využívají dvoujádrovou technologii AMD64," řekl Marty Seyer, viceprezident a ředitel podnikové jednotky mikroprocesorů, Computation Products Group, AMD.

Energetická úspora dvoujádrových čipů může být značná

Sun Microsystems uvedl, že server Sun Fire V40z s dvoujádrovými procesory vyžaduje pouze 42 procent energie, která je třeba pro stejný počet procesorových jader u serverů s procesory Intel Xeon MP3.

Na jeden server Sun Fire V40z se čtyřmi dvoujádrovými procesory totiž připadá odhadovaný odběr energie do 663 wattů, zatímco dva servery HP DL580 G3, z nichž každý je osazen čtyřmi jednojádrovými procesory Intel Xeon MP, spotřebují 1 575 wattů.

"Architektura AMD64 má z principu výhodu v rychlejším uvádění produktů na trh, levnějším návrhu, nižších nákladech na podporu a potenciálně nižších provozních nákladech," dodal Seyer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám