Hlavní obsah

Studie: mobily mohou za dopravní kolapsy

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za pomalu jedoucí kolonu vozidel mohou mobilní telefony. Tvrdí to alespoň studie University of Utah, která se snažila zjistit, proč ani moderní dopravní systémy hustý městský provoz nezrychlí.

Článek

Tým Petera Martina, tedy osoby, která stála v čele analytiků, odhalil, že za zpomalením dopravy stojí řidiči vybavující se přes mobil. Předchozí studie přitom ukázaly, že telefonování za volantem či dokonce psaní sms je nebezpečnější než jízda pod vlivem alkoholu či drog.

Nejnovější průzkum se zaměřil na vliv mobilů na rychlost jízdy v koloně. Analytici jsou přesvědčeni, že řidici, kteří za jízdy telefonují, reagují pomaleji. Déle jim trvá, než se rozjedou, ale také než zabrzdí.

Testu, který měl prokázat vliv mobilů na utváření automobilových kolon, se zúčastnilo 36 studentů univerzity. Ti projížděli trasou dlouhou téměř 14 kilometrů s místy s různými stupni dopravní vytíženosti. Polovinu cesty používali mobilní telefon, zbytek se věnovali pouze řízení.

Řidiči, kteří používali mobil během jízdy, reagovali podle studie pomaleji než jejich kolegové, jež se soustředili pouze na dopravní situaci. První skupina jela v průměru rychlostí o 3 kilometry v hodině nižší než druhá.

"Malé doby v prodlení masivně narůstají tehdy, pokud řidič projíždí větším územím," tvrdí tým University of Utah. Analytici chtějí v příští studii navázat na svou dosavadní činnost a vyčíslit finanční ztráty, které působí řidiči volající za jízdy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám