Hlavní obsah

Soud snížil ženě monstrózní pokutu za stažení 24 písniček z internetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soud v americkém státě Minnesota snížil pokutu Američance, která měla podle původního verdiktu soudu zaplatit za nezákonné stahování hudebních souborů z internetu 1,92 miliónu dolarů (35,3 miliónu Kč). Podle nového soudního rozhodnutí má žena za sdílení 24 písní na internetu zaplatit 54 000 dolarů (992 500 Kč). Výši původní pokuty soud označil za "monstrózní".

Foto: Archiv, Právo

Článek

Soud 32letou Jammie Thomasovou-Rassetovou ze státu Minnesota shledal vinnou, že si z internetu ilegálně stáhla 24 hudebních titulů včetně písní od No Doubt, Green Day, Linkin Park, Sheryl Crowové nebo Glorie Estefanové, uvedla CNN.

Důvod původní vysoké pokuty byl ten, že si písně z jejího počítače mohli stáhnout další lidé, neboť byla napojena na P2P síť Kazaa. Podle předchozího verdiktu měla za každé porušení autorských práv zaplatit pokutu 80 000 dolarů. Přitom kdyby chtěla za stahování písniček zaplatit, vyšla by ji jedna na pouhých 99 centů.

 Žena rozeslala po internetu 1700 skladeb

Kvůli napojení na internetovou P2P síť rozeslala američanka přes 1700 skladeb. Podle nahrávacích společností tak zcela vědomě porušila právní ochranu u 24 písní, za což jí nakonec soud uložil pokutu 992 500 Kč.

Thomasová-Rassetová se nechala slyšet, že i nová, několikanásobně zmírněná pokuta je nad její poměry. "Ať jsou to dva milióny, nebo 54 000 dolarů, mám čtyři děti a jen jeden příjem, takže na téhle cenové hladině se teď nepohybujeme," uvedla podle zpravodajské stanice BBC.

Reklama

Výběr článků

Načítám