Hlavní obsah

V mobilech budeme patřit mezi nejlepší, tvrdí tvůrci Firefoxu

Novinky, mif

Společnost Mozilla uvedla letos na trh první telefony s operačním systémem Firefox. Vedle extrémně levných modelů by se na trhu měly objevit také přístroje pro náročnější uživatele. Tvůrci věří, že díky široké nabídce se jim podaří probojovat mezi nejlepší hráče na trhu.

Foto: joshcarpenter.ca

Uživatelské prostředí systému Firefox, který byl dříve známý pod kódovým označením Boot to Gecko.

Článek

V současnosti již zástupci Mozilly vyjednávají podmínky pro spolupráci se zavedenými výrobci chytrých telefonů, jakými jsou například LG, ZTE, Huawei, Alcatel či Sony.

„Výrobky od Sony jsou známé pro svou kvalitu a uživatelský komfort a zaměřují se na nejvyšší segment trhu. Právě proto již intenzivně jednáme se zástupci firmy o možnosti spolupráce,“ uvedl pro server Computer World Li Gong, který má v Mozille na starosti mobilní divizi.

Podle něj by se platforma Firefox měla těšit velké popularitě. Tvůrci počítají, že se postupně probojuje na třetí příčku mezi nejpoužívanějšími operačními systémy. Přeskočit by tak měla mobilní systém Windows Phone od Microsoftu. První a druhá příčka aktuálně patří Androidu a iOS od Applu. Sází hlavně na skutečnost, že systém je založen na HTML5, díky snadnému programování by tak mohly rychle vznikat aplikace.

První mobily s Firefoxem jsou už v prodeji

První dva mobily vybavené systémem Firefox OS, které jsou určeny především pro vývojáře aplikací, už Mozilla odhalila začátkem roku. Na vybraných zahraničních trzích se začaly prodávat už v průběhu minulého měsíce. [celá zpráva]

Foto: Geeksphone

Keon (vlevo) a Peak

Základní model Keon bude disponovat procesorem Qualcomm Snapdragon S1 s taktem 1 GHz a 512 MB operační paměti. Úložný prostor dosahuje kapacity 4 GB a je možné jej rozšířit pomocí paměťových karet typu microSD. Novinka nabídne 3,5palcový displej s rozlišením HVGA a třímegapixelový fotoaparát.

Druhý model nazvaný Peak ve srovnání s Keonem bude vybaven 4,3palcovým IPS displejem s rozlišením qHD a osmimegapixelovým fotoaparátem. Peak bude také výkonnější, a to především díky procesoru Qualcomm Snapdragon S4, který bude pracovat na frekvenci 1,2 GHz. Ve výbavě obou modelů nebude chybět Wi-Fi, světelný senzor, GPS čip či G-Senzor pro automatické otáčení displeje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám