Hlavní obsah

Trik zpřístupní aktualizace ve Windows XP

Novinky, mif

Společnost Microsoft na začátku dubna definitivně ukončila podporu Windows XP. Běžní uživatelé tohoto operačního systému si tak již druhý měsíc nemohou stahovat žádné aktualizace ani opravy. Na serveru Betanews se však nyní objevil jednoduchý trik, který službu Windows Update opět zpřístupní.

Foto: archív tvůrců

Článek

Trik spočívá v úpravě registru, tedy systému pro ukládání jednotlivých klíčů a hodnot ve Windows. Ve chvíli, kdy dojde k úpravě, bude počítač s Windows XP vypadat, jako kdyby na něm byl nainstalován systém Windows Embedded POSReady 2009 – speciální verze určená pro platební terminály a hrací automaty.

Pro Windows Embedded POSReady 2009, který je založen na třetím opravném balíku Windows XP, bude Microsoft vydávat aktualizace až do roku 2019, tedy na rozdíl od Windows XP ještě dalších pět let.

Tento trik funguje pouze u 32bitových verzí operačního systému, internetem však kolují i návody pro 64bitové verze. Je však otázkou, zda Microsoft pokusy o získání aktualizací i po oficiálním skončení podpory nějak nezablokuje.

Tyto aktualizace představují velké riziko pro funkčnost celého operačního systému.
mluvčí Microsoftu

Mluvčí amerického softwarového gigantu úpravu registru lidem nedoporučuje. „Aktualizace stahované tímto způsobem jsou určeny výhradně pro zákazníky Windows Embedded POSReady 2009 a nejsou schopny plně chránit uživatele Windows XP,“ uvedl pro server ZDNet.

„Navíc tyto aktualizace představují velké riziko pro funkčnost celého operačního systému, protože nejsou na Windows XP testovány. Nejlepší způsob, jak nepřijít o podporu, je přejít na modernější verzi systému, jako jsou Windows 7 a 8.1,“ uzavřel mluvčí.

Úpravy registru nejsou pro začátečníky

Podle ohlasů na zahraničních diskuzních fórech však nainstalované aktualizace, které byly staženy prostřednictvím úpravy registru, žádné kolize systému nezpůsobily.

Návod na úpravu registru naleznete v tabulce níže. Méně zkušení uživatelé by se však do jakýchkoliv úprav registru neměli pouštět, neboť při nesprávném nastavení mohou celý operační systém klidně i vyřadit z provozu.

Krok za krokem: Jak získat delší podporu Windows XP
1. Pomocí poznámkového bloku vytvořte nový dokument.
2. Do těla textového editoru zapište následující text:
Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\WPA\PosReady] "Installed"=dword:00000001
3. Soubor uložte s libovolným názvem na pevný disk počítače s koncovkou .reg (stačí do názvu souboru napsat například windows.reg)
4. Následným spuštěním souboru se do registrů vloží nový záznam.

Windows XP – podpora skončila, systém nikoli

Ukončení podpory ze strany Microsoftu neznamená, že by tento populární operační systém přestal ze dne na den fungovat. S trochou nadsázky se dá říci, že Windows XP jsou nesmrtelná. Pokud o to uživatelé budou stát, můžou na počítačích fungovat klidně desítky dalších let.

Microsoft samotnou funkčnost nijak omezovat nebude, vše bude fungovat jako doposud. Vycházet však nebudou už nikdy žádné aktualizace a záplaty. To znamená, že pokud se v systému objeví nějaká bezpečnostní trhlina, kybernetičtí zločinci ji budou moci snadno zneužít k proniknutí do cizího PC. Případná záplata totiž nikdy nevyjde.

Vhodným řešením je tak z bezpečnostního hlediska přejít na novější systém. Vybírat uživatelé přitom nemusí pouze ze stáje Windows – k dispozici je jim i řada bezplatných alternativ. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám