Hlavní obsah

Trasovací aplikace musí být dobrovolné, shodli se europoslanci

Brusel

Při využívání trasovacích mobilních aplikací v boji s koronavirovou nákazou musí státy Evropské unie ochránit soukromí lidí. Používání těchto aplikací by mělo být zcela dobrovolné a žádný stát by jím neměl podmiňovat vstup na své území. Shodla se na tom většina poslanců Evropského parlamentu během čtvrteční debaty na plenárním zasedání v Bruselu.

Foto: Daniel Becerril, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Evropská komise ve středečním balíčku podnětů k letní sezóně doporučila, že státy by současné kontroly na hranicích mohly nahrazovat mimo jiné i využíváním softwaru v telefonu zaznamenávajícího polohu a kontakty s dalšími osobami. Unijní země musí podle Bruselu zaručit, že aplikace budou vzájemně sladěné a bude je možné použít v celé EU.

"Tyto aplikace lidi přesvědčí, jen když jim nabídnou podstatné věci jako bezpečnost či informace," prohlásil lidovecký europoslanec Andreas Schwab. Zástupce nejsilnější parlamentní frakce patří k zastáncům rychlého otevření hranic a se skupinou kolegů vyzval komisi, aby v této věci na státy více tlačila. Brzké spuštění aplikací podle něho může k opětovnému otevření Evropy pomoci.

Chystá se druhá část chytré karantény. Využije aplikace eRouška i Mapy.cz

Domácí

Stejně jako on i poslanci z dalších skupin připomínali, že mobilní sledování polohy a kontaktů s potenciálně nakaženými osobami musí být striktně dobrovolné.

"Vstup do země nemůže být podmíněn používáním aplikace. Volný pohyb je základním právem, ne cenou za stažení aplikace," podotkla socialistická poslankyně Brigit Sippelová. V některých zemích přitom politici požadují, aby po otevření hranic mohli přijíždět pouze cizinci s příslušně vybaveným telefonem.

Využívání mobilního sledování kontaktů chystá či již rozběhla řada zemí včetně Česka. Státy testují aplikace poskytující různorodé informace spojené s nemocí covid-19 a podle Bruselu je důležité, aby aplikace z jednoho státu byly použitelné v jiné zemi.

Mapy.cz bojují proti koronaviru. Uživatele upozorní na možnost nákazy

Koronavirus

"Musíme zajistit etické, transparentní a bezpečné využívání těchto aplikací. K tomu je nutný celoevropský koordinovaný přístup," uvedla liberální europoslankyně Karen Melchiorová.

Eurokomisař Didier Reynders evropské zákonodárce ujistil, že komise dohlédne na to, aby aplikace byly použitelné v celé EU. Na jejich vývoji bude podle něj se státy spolupracovat unijní úřad pro ochranu osobních dat.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám