Hlavní obsah

Nový program pro iPad dokáže odhalit demenci

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počítačové tablety si již prorazily cestu ve školství, kde pomalu nahrazují učebnice i sešity. Velký potenciál mají také v medicíně, lékařům budou například pomáhat při diagnostice různých nemocí. Věří v to alespoň tým vědců z univerzity v Cambridge, který vytvořil aplikaci pro rozpoznání demence.

Foto: Apple iTunes, Novinky

Program Cantab dokáže odhalit příznaky demence za pouhých deset minut.

Článek

Program Cantab je k dispozici zatím výhradně pro iPad od Applu. Jednou z jeho největších předností by měla být rychlost. Zatímco doposud mohla diagnostika trvat klidně i několik let, aplikace dokáže odhalit příznaky demence za pouhých deset minut, uvedl server Mashable.

Aplikace se vyznačuje velice intuitivní obsluhou. Test se skládá z obrazových kvízů a několika diagnostických otázek.

Z tabletu rovnou k lékaři

Sami tvůrci ale upozorňují na to, že Cantab slouží pouze k předběžné diagnóze a nemůže nahradit komplexní vyšetření lékaře. Výsledky testu ale neslouží jen k diagnostice, pomoci mohou také při návrzích postupu další léčby.

S pacienty dokáže aplikace komunikovat ve 20 jazycích. Výsledky testů je možné buď vytisknout, nebo odeslat pomocí internetu přímo k lékaři. Spojení je samozřejmě šifrované, aby se k datům nedostala žádná nepovolaná osoba.

Program Cantab je možné stahovat zdarma prostřednictvím iTunes. K jeho použití je však nutná registrace, kterou tvůrci povolují pouze zdravotním pracovníkům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám