Hlavní obsah

Nadšenci hodili systému Firefox OS záchranný kruh. Vyvíjet jej budou zadarmo

Novinky, chm

Společnost Mozilla se několik posledních let snažila uspět na mobilním trhu s vlastním operačním systémem Firefox OS. Zájem o něj ale nebyl na chytrých telefonech a počítačových tabletech příliš valný, proto jeho vývoj nakonec vedení Mozilly ukončilo. Teď mu ale svítá nová naděje, protože o něj projevili zájem nadšení nezávislí vývojáři. Ti se o jeho rozvoj budou snažit bez nároku na honorář.

Foto: Mozilla

Firefox OS je mobilní platforma založená na technologii HTML5.

Článek

Definitivní ukončení vývoje systému Firefox OS pro chytré telefony oznámila společnost Mozilla na přelomu února a března. [celá zpráva]

Už tehdy se vývojáři nechali slyšet, že této mladé mobilní platformě zbývá posledních pár měsíců života a následně bude využívána jen pro tzv. internet věcí. Tedy pro nejrůznější chytrá zařízení, která se budou schopna připojovat na internet. Například různé přehrávače, set-top-boxy apod.

Plány se ale začaly měnit prakticky hned po oficiálním oznámení o ukončení vývoje. „Původní operační systém pro chytré telefony nakonec neumře a přejde pod křídla komunity, která projevila zájem hned po oznámení ukončení vývoje,“ prohlásil Michal Stanke ze serveru Mozilla.cz.

Název systému se změní

Už nyní je jasné, že platformu Firefox OS čekají velké změny. „První je hned změna názvu – systém se vrátí k dřívějšímu označení Boot to Gecko nebo zkrácené B2G OS. Další kroky pak zřejmě povedou k minimalizaci nákladů,“ konstatoval Stanke.

Foto: Mozilla

Nově systém ponese jméno Boot to Gecko (B2G OS).

Kdy by se mohl na pultech obchodů objevit první chytrý telefon s vylepšeným systémem Boot to Gecko, však zatím není vůbec jasné.

Mozilla se nicméně bude snažit pomáhat několik prvních týdnů nadšeným vývojářům, kteří Firefox OS převezmou. „Počínaje květnem přestane Mozilla investovat do vývoje systému, do konce července se bude několik zaměstnanců podílet na změnách v projektu,“ uzavřel Stanke.

Firefox OS zcela nekončí 

Následně se bude s operačním systémem Firefox OS zaměřovat společnost Mozilla už jen na zařízení, která nemají s mobilními telefony nic společného. Kromě zmiňovaných přístrojů pro internet věcí je řeč například o chytrých televizorech. [celá zpráva]

Firefox OS je založen na technologii HTML5, kterou využívají i webové prohlížeče. Právě díky snadnému programování měly podle předpokladů tvůrců rychle přibývat nové aplikace a společně s nimi se také rozšiřovat uživatelská základna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám