Hlavní obsah

Nad počítači s Windows 8 se stahují mračna

Novinky, mif

Na pultech obchodů jsou stále ještě stovky počítačů s Windows 8. Pomalu se ale nad nimi stahují mračna, neboť na konci června společnost Microsoft ukončila prodej tzv. OEM licencí. To jinými slovy znamená, že výrobci už nemůžou na nové stroje instalovat osmičky. V obchodech se tak již budou pouze doprodávat skladové zásoby.

Článek

Americký softwarový gigant ukončil k 30. červnu prodej OEM licencí Windows 8. Aktualizovaná verze 8.1 bude dostupná ještě o pár měsíců déle, přesně do 31. října 2016.

To neznamená, že by po tomto datu počítače s osmičkami zcela zmizely z pultů obchodů. Výprodeje starších strojů budou pokračovat přinejmenším několik následujících měsíců. Patrně před Vánocemi se tak na pultech obchodů budou objevovat už jen počítače s Windows 10.

Podpora pro Windows 8 nicméně bude nabízena ještě citelně déle. Aktualizace a záplaty budou pro osmičky vydávány až do ledna 2023.

Levné stroje s osmičkami

Stroje s osmičkami mohou být aktuálně pro zákazníky zajímavé především proto, že se dají pořídit za poměrně výhodné ceny. Například ve světě notebooků se ty nejlevnější modely nabízejí za méně než šest tisíc korun.

To je příklad modelu IdeaPad Yoga 300, který se na první pohled nijak neliší od obyčejných přenosných počítačů. Stroji nechybí plnohodnotná klávesnice s rozložením QWERTY pro pohodlné psaní a tradiční touchpad nahrazující funkce myši.

Foto: archív výrobce

Lenovo IdeaPad Yoga 300

V tablet se Yoga promění ve chvíli, kdy displej prohnete až pod klávesnici. Ta pak začne sloužit výhradně jako podstavec monitoru. Zařízení se v takovémto stavu ovládá pouze prostřednictvím dotykového 11,6palcového panelu s rozlišením 1366 x 768 bodů.

Konfigurace s cenovkou nižší než šest tisíc korun nabízí procesor Intel Celeron N2840, jehož dvě jádra pracují při frekvenci 2,16 GHz. Nechybí ale u nich možnost automatického přetaktování až na 2,58 GHz. Dále jsou k dispozici 2 GB operační paměti, integrovaný grafický čip Intel HD a 32GB úložný prostor.

Tablety jsou ještě levnější. Za méně než pět tisíc korun se dá pořídit například model Accent TB890, který se však směle může měřit s klasickými notebooky. Součástí balení je totiž odnímatelná klávesnice, která obsahuje i zabudovaný touchpad. Magnetický mechanizmus je velmi jednoduchý, a tak na rozdíl od běžných notebooků není možné displej připojený ke klávesnici nijak naklánět.

Výkon samozřejmě odpovídá nízké ceně. V útrobách přístroje se ukrývá čtyřjádrový procesor Intel Atom Z3735F taktovaný na frekvenci 1,33 GHz, který je podpořen 2 GB operační paměti a 32GB úložným prostorem.

Foto: archív výrobce

Accent TB890

Bezplatná aktualizace na desítky

Lidé, kteří počítač s osmičkami zakoupí během července, budou moci přejít zadarmo na nejnovější Windows 10. Aktualizace na desítky zdarma platí totiž pro uživatele Windows 7 a Windows 8.1, avšak pouze do 29. července. [celá zpráva]

Po tomto datu si budou muset uživatelé, v případě že o desítky budou stát, připočítat k pořizovací ceně notebooku ještě cenu licence za Windows 10.

Podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz, ceny Windows 10 v tuzemských obchodech začínají na 2531 Kč. V závislosti na konkrétní edici a prodejci se ale mohou vyšplhat klidně i na více než pět tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám