Hlavní obsah

Windows 10 už nebudou zadarmo. Za měsíc nabídka bezplatného přechodu končí

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pospíšit by si měli uživatelé, kteří plánují přejít ze starší verze Windows na nejnovější desítky. Microsoft totiž příští měsíc ukončí možnost bezplatného přechodu. Za nejnovější verzi systému si tak lidé budou muset zaplatit.

Foto: archív tvůrců

Operační systém Windows 10 (ilustrační foto)

Článek

Aktualizace na desítky zdarma platí pro uživatele Windows 7 a Windows 8.1 (případně pro majitele chytrých telefonů s Windows Phone 8.1). Že je nabídka bezplatného upgradu na desítky skutečně časově omezena, informovaly Novinky.cz již v polovině března.

Od té doby se plány amerického softwarového gigantu nijak nezměnily. „Možnost aktualizace zadarmo bude ukončena 29. července. Pak bude systém ve volném prodeji za plnou cenu,“ uvedl marketingový ředitel amerického softwarového gigantu Yusuf Mehdi. [celá zpráva]

Aktualizovat nepůjdou ani nové počítače

Možnost bezplatného přechodu bude po zmiňovaném datu ukončena nejen pro majitele stávajících instalací, ale také u nových počítačů. Pokud si tedy lidé koupí například notebook s předinstalovaným systémem Windows 8, nebudou moci přejít zdarma na Windows 10. Takových strojů jsou přitom v tuzemských obchodech stále desítky.

Pokud lidé po tomto datu budou o upgrade stát, budou si za něj muset již zaplatit. Podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz, ceny Windows 10 v tuzemských obchodech začínají na 2531 Kč. V závislosti na konkrétní edici a prodejci se ale mohou vyšplhat klidně i navíce než pět tisíc korun.

Na pultech obchodů se desítky objevily 29. července loňského roku. Od té doby si je nainstalovalo přes 300 miliónů lidí. V tomto čísle nejsou započítány jen klasické počítače, ale také například tablety a chytré telefony využívající desítky.

Tak vysokému zájmu se nejnovější operační systém od Microsoftu těší patrně právě díky tomu, že je zatím nabízen jako bezplatný upgrade.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám