Hlavní obsah

Miliardová akvizice dohodnuta. NEC koupí švýcarskou softwarovou firmu Avaloq

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonská technologická společnost NEC Corp. koupí švýcarskou firmu zaměřenou na finanční software Avaloq Group AG za 2,05 miliardy švýcarských franků (51,5 miliardy Kč). Akvizice učiní z firmy NEC globálního hráče na trhu finančního softwaru.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Ilustrační foto

Článek

NEC je přední japonskou firmou z oblasti informační technologie a doufá, že díky připojení předních řešení digitálního bankovnictví firmy Avaloq ke svým pokročilým technologiím z oblasti biometriky a umělé inteligence výrazně rozšíří svoji nabídku klientům.

Konkurence mezi technologickými firmami nabízejícími finanční služby zesiluje díky pokračující digitalizaci sektoru, zvýšení bezhotovostních plateb a možnému zřízení digitálních měn centrálními bankami.

Avaloq má zkušenosti s vývojem softwaru pro finanční instituce a v současnosti má více než 150 klientů ve 30 zemích. Jsou mezi nimi Deutsche Bank a HSBC. Firma měla loni tržby 610 milionů CHF, z toho 70 procent pocházelo z Evropy.

Největší herní hity pod taktovkou Microsoftu. Softwarový gigant pohltil studio Bethesda

Hry a herní systémy

NEC kupuje Avaloq od zakladatelů a zaměstnanců firmy a soukromé investiční firmy Warburg Pincus. Ta vlastní ve švýcarské firmě podíl 45 procent a prodej zorganizovala. Dohoda by měla být dokončena příští rok v dubnu, musí ji schválit antimonopolní úřady.

Firma NEC strávila poslední desetiletí restrukturalizací svých neziskových divizí, které zaostávaly za asijskými konkurenty, a prodala své divize polovodičů, osobních počítačů a chytrých telefonů.

Firma dodala, že se chce zaměřit na Japonsko, kde jsou finanční instituce v přechodu na internet pomalé. Nový japonský premiér Jošihide Suga také slíbil modernizace zastaralých vládních systémů a podporuje digitalizaci.

NEC mimo jiné v roce 2018 již koupil britskou firmu zaměřenou na internetové služby Northgate Public Services, mezi jejíž klienty patří londýnská policie. O rok později koupil dánskou firmu KMD zaměřenou na tzv. eGovernment, tedy digitalizaci veřejné správy, za více než jednu miliardu USD (23 miliard Kč), napsaly agentury Kjódó a Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám