Hlavní obsah

Největší herní hity pod taktovkou Microsoftu. Softwarový gigant pohltil studio Bethesda

Novinky, abr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft v pondělí oficiálně oznámila, že se dohodla na koupi herního studia Bethesda. Do stáje tvůrců Xboxu tak nyní budou patřit důležité herní hity, například The Elder Scrolls, Fallout, Wolfenstein, DOOM, Dishonored, Quake, Starfield a mnoho dalších. Detaily obchodu ani jedna strana nezveřejnila.

Upoutávka na hru Doom: EternalVideo: Bethesda Softworks

 
Článek

Bethesda je jedno z nejuznávanějších herních studií současnosti. Jisté je tedy to, že Microsoft za něj musel zaplatit pořádný balík peněz. Podle herního novináře Jasona Schreiera, který na Twitteru informoval o obchodu jako jeden z prvních, má akvizice hodnotu 7,5 miliardy dolarů. To je v přepočtu bezmála 172,8 miliardy korun.

Pokud by se tato částka potvrdila, šlo by o největší herní akvizici v celé historii amerického softwarového gigantu – a patrně o jeden z největších herních obchodů vůbec. Nejvíce doposud Microsoft zaplatil za tvůrce hitu Minecraft, v roce 2014 ho studio Mojang vyšlo na dvě miliardy dolarů (43 miliard korun podle tehdejšího kurzu).

Nejúspěšnější hry všech dob. Trhu kraluje Minecraft

Hry a herní systémy

Ukázka ze hry Minecraft – Village & Pillage.Video: archív tvůrců

Microsoft tak na svoji stranu získává důležitého spojence v době, kdy se chystá uvést na pulty obchodů dvě nové televizní konzole Xbox – špičkový model Series X a jeho levnější variantu Series S. Pro softwarového giganta je to bezesporu velká konkurenční výhoda, protože slavné tituly bude moci nabízet výhradně pro Xbox.

Na exkluzivní hry přitom v minulosti lákala spíše konkurenční společnost Sony. Ta se chystá letos před Vánocemi prodávat také dva PlayStationy – výkonnou pětku, která bude konkurentem pro Xbox Series X. A k tomu ještě model PlayStation 5 Digital Edition. Ten bude stejně výkonný jako první zmiňovaná konzole, díky absenci optické mechaniky bude ale o několik tisíc korun levnější.

Představení televizní konzole PlayStation 5 od Sony.Video: archiv výrobce

„Tři miliardy hráčů hledají zábavu a komunitu, kam by mohli patřit. A v Microsoftu je naší ambicí zmocnit se každého z nich, ať už hrají kdekoliv. Dnes děláme další důležitý krok na této cestě, protože spojujeme značky Bethesda a Xbox,“ prohlásil k akvizici šéf Microsoftu Satya Nadella.

Bližší informace k celému obchodu ani jedna strana nezveřejnila. Otazník visí třeba nad tím, co bude s exkluzivitami Bethesdy, které mají vyjít v první vlně výhradně na konzole řady PlayStation 5.

Představení levné konzole Xbox Series S.Video: archív výrobce

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Boj o nejlepší televizní konzoli

Letos před Vánocemi se budou rvát o přízeň hráčů společnosti Microsoft a Sony, na pulty obchodů chystají nové herní konzole. V minulém týdnu se přitom již...

Co bude umět levný Xbox Series S

Společnost Microsoft se minulý týden pochlubila levnou herní konzolí Xbox Series S, která doprovodí letos před Vánocemi na pulty obchodů vrcholné provedení...

Výběr článků

Načítám