Hlavní obsah

Konec Windows XP se blíží

Novinky, mif

Přesně za tři měsíce ukončí společnost Microsoft podporu Windows XP. Kromě populárního operačního systému se 8. dubna tato změna dotkne také kancelářského balíku Office 2003, pro který již také nebudou vycházet žádné aktualizace.

Článek

Ukončení podpory má přímý vliv na bezpečnost operačního systému, potažmo kancelářského balíku. V případě, že bude objevena chyba, mohou ji hackeři dle libosti zneužít. Žádné záplaty totiž nebudou vývojáři již vydávány. Stejně tak už nebudou vycházet nové aktualizace ovladačů, což může mít vliv na funkčnost s novými periferiemi.

Populární ixpéčka jsou podle zástupců amerického softwarového giganta také náchylnější k nejrůznějším počítačovým hrozbám, a to nejen kvůli ukončení podpory. Riziko nákazy je až šestkrát vyšší než u poslední generace – osmiček, což dokládá zpráva Security Intelligence Report 15, která analyzuje informace o počítačových hrozbách více než miliardy počítačů po celém světě.

Windows XP stále používá pětina uživatelů na celém světě.

„Nejnovější zpráva o kyber bezpečnosti jasně ukazuje, že uživatelé, kteří budou po 8. dubnu používat Windows XP, vystavují sebe, svoji rodinu a své přátele zvýšenému bezpečnostnímu riziku. Nezapomeňme, že Windows XP jsou na trhu 12 let,“ varoval Lukáš Křovák, manažer divize Windows Client společnosti Microsoft v České republice. Windows XP přesto stále používá pětina uživatelů na celém světě.

„Je to podobné, jako když řidič nechce vyměnit své staré auto, jehož bezpečnostní výbava neodpovídá současným požadavkům, nelze ho vybavit novými prvky a již se na něj ani nevyrábějí náhradní díly. Auto sice obstojně jezdí, ale pro rodinu není bezpečné a jeho provoz není efektivní,“ konstatoval Křovák.

Pokud o podporu uživatelé nechtějí přijít, nezbývá jim než přejít na novější verzi Windows a Office. Řešením samozřejmě může být také použití konkurenčního softwaru, například operačních systémů Linux a Mac OS X či kancelářského balíku OpenOffice.

Reklama

Související témata:

Související články

Windows 8 prodejům počítačů nepomohly

V prvním čtvrtletí letošního roku klesl globální prodej osobních počítačů o 14 procent. Jde o nevětší pokles od roku 1994, kdy tyto statistiky začala sledovat...

Výběr článků

Načítám