Hlavní obsah

Každé druhé PC na světě běží na Windows 7, osmičky ale mohou zamíchat s kartami

Novinky, zgl

Nejrozšířenějším operačním systémem na světě je od loňského září Windows 7 od Microsoftu. V minulém měsíci překonaly sedmičky další milník, jejich tržní podíl pokořil poprvé v historii hranici 50 procent. Vyplývá to ze statistik analytické skupiny StatCounter. Osmičky ale mohou zamíchat s kartami.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle statik StatCounteru za měsíc červen mají sedmičky 50,2% světový podíl. Druhá příčka patří nesmrtelným XPčkám (29,91 %). Visty se pak svým podílem (8,32 %) pomalu přibližují operačnímu systému Mac OS X od Applu (7,05 %).

Foto: StatCounter

Popularita operačních systémů v globálním měřítku (červen 2011 - 2012)

Nadpoloviční většinu získaly sedmičky také ve statistikách v rámci České republiky (50,16 %), přičemž pořadí ostatních systémů se nezměnilo. Druhé místo patří XPčkám (34,61 %), třetí Vistám (9,26 %), čtvrté Mac OS X (2,77 %) a páté Linuxu (1,75 %).

Foto: StatCounter

Popularita operačních systémů v České republice (červen 2011 - 2012)

Již letos v říjnu by ale mohl se statistikami zamávat příchod nového operačního sytému Windows 8. Microsoft totiž u osmiček nabídne cenově zvýhodněný přechod už za necelých tisíc korun. A to i ze starších verzí systému, než jsou sedmičky.

„Chceme, aby bylo pro každého uživatele co nejjednodušší přejít na Windows 8. Proto hned, jak bude novinka dostupná, nabídneme pro majitele Windows XP, Vista a 7 upgrade na Windows 8 za 39,99 dolarů (800 korun) na 131 světových trzích,“ uvedl na blogu amerického softwarového giganta Brandon LeBlanc, který se v Microsoftu stará o desktopový operační systém.

Bezkonkurenčně nejlevněji vyjde přechod na Windows 8 zákazníky, kteří si pořídí nový počítač se sedmičkami v edicích Home Premium, Professional nebo Ultimate od 2. června do posledního ledna roku 2013. Ti za upgrade zaplatí pouze 14,99 eur, tedy necelých 400 Kč.

Prodávat se budou edice Windows 8, Windows 8 Pro, Windows 8 RT a Windows 8 Enterprise. První jmenovaná verze je určena pro základní použití a cílí především na domácí uživatele. Edici Enterprise naopak ocení firemní klientela. V říjnu se kromě osmiček na trhu objeví také nové počítače a tablety s tímto systémem. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám