Hlavní obsah

Osmičky budou nejvýznamnější produkt od Windows 95, tvrdí šéf Microsoftu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toronto

Počítače s nejnovější verzí světově dominantního operačního systému pro osobní počítače Windows se začnou prodávat v říjnu. Oznámil to v noci z pondělí na úterý šéf společnosti Microsoft Steve Ballmer. Windows 8 označil za nejvýznamnější nový produkt firmy od Windows 95 před 17 lety.

Článek

"Bude to impozantní rok. Bude to rok nevídaných příležitostí," řekl Ballmer na prezentaci v Torontu s tím, že Microsoft začne posílat Windows 8 svým partnerům ve výrobě první srpnový týden. Do konce října by měly být počítače s novým systémem široce dostupné.

Připomněl také, že Microsoft do konce roku kromě Windows 8 hodlá představit i novou verzi kancelářského balíku Office a Windows pro mobilní telefony. "Bude to největší vstup produktů a služeb v historii naší firmy na trh a vytvoří to ohromné příležitosti pro naše partnery," prohlásil šéf Microsoftu.

Microsoft se s novými Windows snaží dostat mimo jiné na pole počítačových tabletů, chystá se prodávat vlastní model s názvem Surface. K dispozici budou dvě verze, které se budou lišit především svým výkonem.

Microsoft Surface

Levnější s 12tisícovou cenovkou bude postavena na mikroprocesorech ARM, které používají i některé chytré telefony. Výkonnější varianta by pak měla stát 16 tisíc korun. Právě tento dražší model by měl podle současného šéfa Microsoftu Steva Ballmera konkurovat moderním laptopům, jako jsou například ultrabooky.

Microsoft také oznámil akvizici firmy Perceptive Pixel, která vyvíjí velké bezdotykové displeje. Hodnotu transakce nesdělila. Perceptive Pixel vznikla v roce 2006 a mezi své zákazníky řadí zejména zpravodajský televizní kanál CNN, který její produkty využil poprvé k pokrytí prezidentských voleb roku 2008.

Foto: Microsoft

Microsoft Surface

Reklama

Výběr článků

Načítám