Hlavní obsah

Firefox pro nové rozhraní Windows 8 nebude

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Mozilla loni na podzim oznámila vývoj Firefoxu pro nové rozhraní Windows 8. To je známé pod pracovním označením Metro a využití najde kromě klasických počítačů i u tabletů, sází totiž především na dotykové ovládání. Nyní však vývojáři rozhodli, že nová verze nebude, protože o ni není prakticky žádný zájem.

Takto vypadal Firefox pro nové uživatelské rozhraní ve Windows 8.

Článek

„Ve Firefoxu 28 se neobjeví plánovaná podoba Firefoxu pro Metro. Nevypadá to ani, že by se měl ve finální verzi objevit někdy v dohledné době,“ uvedl Pavel Cvrček ze serveru Mozilla.cz.

Důvodem je především nezájem ze strany uživatelů. „Počet denních uživatelů nikdy nepřekročil tisícovku, a ač by to bylo ve finální verzi výrazně lepší, dodal by se uživatelům špatně otestovaný produkt. Z tohoto důvodu Mozilla tuto verzi stáhla a ve finální verzi se neobjeví,“ podotkl Cvrček.

„Nedá se také ani očekávat, že by se objevila v některé z příštích verzí. Toto rozhraní se zkrátka neujalo tak, jak se očekávalo,“ uzavřel Cvrček.

Nové rozhraní Metro

Osmičky přinesly celou řadu změn, jednou z nejmarkantnějších je ale nové uživatelské prostředí. To seskupuje nejpoužívanější programy v dlaždicích a umožňuje uživateli se mezi nimi jednoduše pohybovat.

Ukázka Windows 8.1 Video: Microsoft

Vlastní dlaždici má v novém operačním systému každý program a lidé si mohou nastavit, jak přesně by měla vypadat. Například hudební složka tak může být zastoupena ikonou přehrávače nebo se na ní mohou zobrazovat poslední přehrávaná alba a interpreti. Díky tomu je pak možné zobrazovat několik posledních došlých e-mailů, a to i bez spuštění poštovní schránky.

Firefox bude mít i nadále vlastní dlaždici v Metru. Nebude se však spouštět speciální program, jako je tomu například u Internet Exploreru, ale tradiční rozhraní Windows.

Foto: Novinky

Aktuální generace Firefoxu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám