Hlavní obsah

Do kterého vagónu metra nastoupit? Nově poradí aplikace Pubtran

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mobilní aplikace Pubtran, kterou provozuje společnost Seznam.cz, se naučila nové kousky. Nově uživatele informuje o dopravě v celé Praze, na příměstských linkách hlavního města, ale například i v Jihomoravském kraji. Lidé se tak například dozvědí, do jakého vagónu pražského metra se jim vyplatí nastoupit, aby byla jejich cesta nejrychlejší.

Foto: Seznam.cz

Aplikace Pubtran informuje o zpoždění i o tom, do jakého vagónu metra se vyplatí nastoupit.

Článek

Nové vychytávky mají lidem cestování co nejvíce zjednodušit. A je přitom jedno, jestli hromadnou dopravu využívají jednou za čas, nebo každý den. „V Jihomoravském kraji se tak nově lidé dovědí, zda má jejich očekávaný spoj zpoždění. V Praze zase aplikace pomůže k rychlejším přesunům v metru. Barevně totiž označí vagón, který je nejblíže východu na cílové stanici,“ uvedl Jan Štěpán, produktový manažer aplikace Pubtran ve společnosti Seznam.cz.

Ten zároveň přiznal, že ani v jedné ze zmiňovaných lokalit aplikace dříve příliš dobře nefungovala. „Data jsme zde totiž přebírali od společnosti CHAPS a nedalo se na ně spolehnout. Lidé přišli na zastávku a tramvaj často jela úplně jinak. Takže jsme se rozhodli, že se spojíme přímo s jednotlivými kraji a hlavním městem,“ podotkl Štěpán.

Ten zároveň dodal, že tvůrci aplikace se dále soustředí na získávání dat v dalších oblastech České republiky.

Aplikaci denně používají desetitisíce lidí 

Spolupráci si pochvalují i koordinátoři dopravních systémů. „Od spolupráce se společností Seznam.cz si slibujeme, že nám pomůže zlepšit informování cestujících o odjezdech spojů a tím zvýšit jejich spokojenost s naší dopravou,“ konstatoval Jiří Horský, ředitel KORDIS JMK.

„Jen v Brně totiž v předvánočním období využívá městskou hromadnou dopravu více než 200 tisíc lidí denně a ve zbytku kraje se jedná o dalších až 300 tisíc,“ doplnil Horský.

Mobilní aplikace Pubtran, kterou Seznam.cz provozuje od jara loňského roku, byla doposud stažena téměř 600tisíckrát a denně ji použijí desetitisíce lidí. Stahovat ji je možné pro chytré telefony s operačním systémem Android zde.

Související témata:

Výběr článků

Načítám