Hlavní obsah

Čína Trumpovi přichystala odvetu za blokaci TikToku a další naschvály

Novinky, ČTK, jem, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínské ministerstvo obchodu zveřejnilo pravidla týkající se navrhovaného seznamu takzvaných nespolehlivých subjektů. Patrně tak reaguje na rozhodnutí administrativy amerického prezidenta Donalda Trumpa blokovat čínské komunikační aplikace TikTok a WeChat i předchozí obchodní spory mezi Čínou a USA. Ty se v posledních měsících citelně prohlubují.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Ilustrační foto

Článek

Firmám ze seznamu by mohl být zakázán dovoz či vývoz, případně odepřeny investice v Číně. Může jim být rovněž vyměřena pokuta, omezen vstup jejích zaměstnanců do Číny, ale stejně tak by Peking mohl odmítnout poskytnout jejich zaměstnancům pracovní povolení nebo povolení k pobytu.

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa loni uvalila další cla na čínské zboží a omezila firmu Huawei Technologies. Čína pak slíbila, že vypracuje seznam, který se zaměří na potrestání zahraničních firem, které podle ní ohrožují čínské zájmy. Seznam zatím nezveřejnila.

Spojené státy šikanují technologické firmy, burcuje Čína

Hardware

V květnu čínský státní list Global Times uvedl, že opatření se zaměří na americké firmy jako Apple, Cisco Systems a Qualcomm. Má být i pozastaven nákup letadel Boeing.

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa už loni uvalila další cla na čínské zboží a omezila firmu Huawei Technologies. Rozhodnutí o blokaci komunikačních aplikací TikTok a WeChat padlo v pátek.

100 milionů amerických uživatelů 

Podle rozhodnutí americké vlády mají od neděle americké firmy zakázanou distribuci aplikací WeChat a TikTok. To znamená, že dva hlavní obchody s aplikacemi provozované americkými podniky Apple a Google musejí tyto dvě aplikace odstranit ze své nabídky.

V neděli vstoupí v platnost i zákaz, který výrazně omezí fungování aplikace WeChat. V případě TikToku takovýto zákaz ale nezačne platit dříve než 12. listopadu, což aplikaci dává více času na dojednání transakce, která má umožnit zachování jejího provozu v USA.

Zákaz platformy zasáhne všechny, říkají hvězdy TikToku

Internet a PC

ByteDance nyní jedná s americkou softwarovou firmou Oracle a dalšími podniky o vytvoření nové společnosti TikTok Global. Snaží se tak rozptýlit obavy americké administrativy ohledně bezpečnosti osobních dat uživatelů.

Majitelem aplikace pro sdílení krátkých videí TikTok je čínská společnost ByteDance, zatímco komunikační aplikaci WeChat vlastní čínská firma Tencent. TikTok má v USA zhruba 100 milionů uživatelů a je populární zejména mezi mladými Američany. Firma sama tvrdí, že denních uživatelů má v USA kolem 50 milionů. V České republice měla aplikace začátkem tohoto roku podle serveru CzechCrunch statisíce uživatelů.

Oracle získá v aplikaci TikTok významný podíl

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám