Hlavní obsah

Chyba udělá z iPhonu nefunkční cihlu. Stačí nastavit rok 1970

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mobilní operační systém iOS od společnosti Apple má velmi nepříjemnou chybu. Ta sice přímo neohrožuje bezpečí uživatelů, kvůli ní se ale iPhony promění na nefunkční cihly. Stačí, aby se uživatel při nastavování data vrátil o pár desítek let zpět. Jablečný smartphone se zasekne a nejde s ním nic dělat. Podle serveru Gizmodo si ale mohou lidé takto zablokované iPhony snadno opravit klidně i sami doma.

BEZ KOMENTÁŘE: Datum 1. ledna 1970 zablokuje iPhone

 
Článek

Chyba se týká všech chytrých telefonů s logem nakousnutého jablka, které mají operační systém iOS 8 a novější. Potencionálně ohroženy jsou také majitelé nejnovější deváté generace této mobilní platformy od Applu.

Stačí, aby uživatel nastavil datum na 1. ledna 1970, a zařízení se zasekne. Když se jej uživatel pokusí restartovat, což se běžně doporučuje při jakýchkoliv softwarových chybách, iPhone se již nespustí.

Uživatelé panikaří

Řada uživatelů na diskuzních fórech panikaří, že chyba je nevratná a přístroj již nikdy nepůjde znovu zapnout. Technologický server Gizmogo nicméně zveřejnil několik postupů, jak je možné iPhone opět přivést k životu.

Nejjednodušším způsobem je nechat jablečný smartphone zcela vybít, i když tento proces může trvat klidně i několik dní. Druhým řešením je odpojit baterii, k čemuž je však nutné odmontovat několik částí telefonu. Případně se uživatelé mohou obrátit přímo na oficiální obchody Applu, kde však servisní zásah může být zpoplatněn.

BEZ KOMENTÁŘE: Co se stane s iPhonem po zadání adresy CrashSafari.com?Video: mif, Novinky

Chyba nastavení času, která promění iPhone v nefunkční cihlu, se objevila jen pár dní poté, co se internetem začaly jako lavina šířit odkazy na web CrashSafari.com. Ten využívá také chyby v operačním systému iOS od Applu, pokud jej uživatel na iPhonu otevře, zařízení se automaticky restartuje.

Odkaz totiž dokáže „shodit“ nejen samotný prohlížeč, ale také celý operační systém, jak je vidět i na videu výše. Stránka obsahuje speciálně upravený kód v JavaScriptu, který zkrátka donutí zařízení provést restart. Jedinou obranou je na podobné odkazy neklikat. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám