Hlavní obsah

České firmy zaostávají ve využívání umělé inteligence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V porovnání se zahraničím jsou české firmy ve využívání umělé inteligence (AI) pozadu. Zatímco celosvětově se na ni jako na prostředek ke zvýšení produktivity spoléhá 75 procent společností, v České republice je to pouze 39 procent. Ke kybernetické obraně chce AI v tuzemsku v příštích 12 měsících využít 29 procent podniků, ve světě 69 procent. Vyplývá to z průzkumu Digital Trust Insights Survey poradenské firmy PwC mezi téměř 4000 manažery v 70 zemích.

Foto: Florence Lo, Reuters

Logo ChatGPT

Článek

„Na druhou stranu ve světě polovina respondentů věří, že umělá inteligence může způsobit katastrofický kyberútok. V České republice je to pouze třetina respondentů. Obecně platí, že české firmy jsou zatím u využívání umělé inteligence opatrnější a všechny výhody i nevýhody zvažují pečlivěji,“ uvedl partner PwC pro kybernetickou bezpečnost Petr Špiřík.

Průzkumy podle předsedy České asociace umělé inteligence Lukáše Benzla ukazují, že nějakým způsobem AI využívá přibližně 40 procent tuzemských firem a dalších 35 procent to plánuje. Může však jít i o individuální využití mimo oficiální firemní procesy.

„Letošek ale může všemi statistikami zahýbat. Mezi nejpopulárnější patří nástroje generativní AI, tedy ChatGPT a Midjourney. Zároveň pro tyto nástroje existuje největší množství školení a konzultantů, třebaže v byznysovém prostředí by dávalo smysl věnovat pozornost i dalším nástrojům,“ podotkl Benzl.

Expert: AI má hodně využití, je ale potřeba pamatovat i na rizika

Internet a PC

Složitě uchopitelná legislativa

Například společnost Creative Dock, vytvářející digitální produkty nebo služby firmám na zakázku, podle ředitele pro oblast velkých dat a AI Adama Hanky momentálně využívá všechny nástroje AI, které jsou pro ni relevantní.

„Umělou inteligenci v rámci firemních procesů také vytváříme a dotváříme, využíváme vše od ChatGPT nebo jiných LLM modelů přes Copilot, obrazové generativní modely až po vlastní proprietární nástroje, které jsme si nad AI postavili,“ prohlásil Hanka.

„V Česku jsme v tak rozšířeném využití AI spíše v menšině. Mnoho firem se zároveň začalo více soustředit na vzdělávání zaměstnanců v oblasti využívání nových nástrojů i kyberbezpečnosti. Momentálně se teprve dostáváme do fáze, kdy vznikají první skutečně využitelné nástroje AI,“ dodal Hanka.

Zatímco v případě zavádění digitalizace a automatizace bývají nejčastější překážkou vysoké náklady, u umělé inteligence a jejího využití v průmyslu je to podle odborníků spíše složitě uchopitelná legislativa, která je v řadě případů přísnější než například v USA. Tuzemské podniky jsou proto i z tohoto důvodu v implementací AI opatrnější. Obtížnou orientaci v právních předpisech při zavádění AI potvrzuje i letošní analýza českého průmyslu, kde ji jako překážku uvedly tři čtvrtiny dotazovaných průmyslových firem.

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

OpenAI chce vyrábět vlastní čipy pro umělou inteligenci

Hardware

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám