Hlavní obsah

Ceny aplikací jsou příliš vysoké. Apple čelí v Británii žalobě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Americký technologický gigant Apple čelí žalobě, podle které téměř 20 milionům britských zákazníků svého obchodu s aplikacemi App Store účtoval příliš vysoké ceny. Žaloba tvrdí, že 30procentní poplatek je příliš vysoký a nezákonný. Žádá proto, aby firma britské uživatele svých chytrých telefonů iPhone a počítačových tabletů iPad odškodnila za roky placení nadměrných cen. Podle odhadů předkladatelů žaloby může celková hodnota tohoto odškodného přesáhnout 1,5 miliardy liber (zhruba 45 miliard Kč).

Foto: Adnan Abidi, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Apple zneužívá svého dominantního postavení na trhu obchodů s aplikacemi, což má dopady na britské spotřebitele,” uvedla profesorka Rachael Kentová z londýnské King's College, která patří mezi předkladatele žaloby. Kentová se zabývá studiem vztahů mezi spotřebiteli a digitálními platformami.

Žaloba byla podána v pondělí u londýnského soudu. Třicetiprocentní poplatek Apple vybírá právě prostřednictvím svého on-line obchodu App Store.

Apple žalobu označil za neopodstatněnou. „Vítáme příležitost prodiskutovat se soudem svou neochvějnou oddanost zákazníkům a mnohé přínosy obchodu App Store pro britskou ekonomiku,” uvedla firma. Upozornila, že ostatní obchody s aplikacemi běžně vybírají podobné poplatky. Poukázala rovněž na to, že 84 procent aplikací v obchodě App Store je zdarma.

Chaos a překřikování. Očekávaný soud mezi Applem a Epicem připomínal frašku

Hry a herní systémy

Poplatky řeší i americký soud

Ve Spojených státech minulý týden začal ostře sledovaný soudní spor Applu s výrobcem videoher Epic Games. Spor mezi Applem a Epic Games se rozhořel kvůli poplatkům. Pokud jsou hry či jiné aplikace nabízeny prostřednictvím oficiálních obchodů Apple a Google, oba podniky si z uskutečněných transakcí účtují provize ve výši 15 až 30 procent.

Ve hře Fortnite proto vedení Epic Games v polovině loňského srpna nabídlo hráčům alternativní platební metodu, díky které mohli nakupovat virtuální měnu V-Bucks, jež se používá k nákupům oblečků, tanečků a dalšího vybavení, o 20 procent levněji.

Ukázka ze hry Fortnite – kapitola 2/sezóna 2Video: archív tvůrců

Na to okamžitě zareagovali oba technologičtí giganti a Fortnite ze svých obchodů App Store a Google Play stáhli. Na to evidentně vedení Epic Games čekalo a obratem podalo na obě společnosti žalobu za to, že mají na mobilním trhu monopol a že zneužívají svého postavení.

Zatímco Google sám poplatky snížil, o sporu s Applem bude rozhodovat americký soud.

Fortnite je bezplatný titul, ve kterém však hráči mohou utrácet klidně i tisíce korun. Na rozdíl od celé řady konkurenčních titulů však svými transakcemi nezískávají žádnou konkurenční výhodu, ale pouze zajímavější oblečky, nejrůznější tanečky a další podobné vychytávky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám