Hlavní obsah

Seznam spustil nové 3D mapy

• Aktualizováno
Novinky, mif

Zkoušet nové funkce, režim Panorama i jízdní řády mohou lidé v testovací verzi Mapy.cz již od začátku dubna. V úterý do zkušebního režimu přibyly také 3D mapy, které umožňují zobrazit určitou lokalitu prostorově ze všech stran, a to dokonce i z výšky.

Špindlerův Mlýn na 3D mapách na serveru Mapy.czVideo: Novinky

 
Článek

„Pro opravdové fajnšmekry je již nyní připravena první ochutnávka 3D map, jejichž implementaci nám umožnila spolupráce se společností Citationtech, která se specializuje na algoritmy počítačového vidění. Seznam.cz využívá její softwarový systém Melown MapsTM pro počítání a zobrazování 3D modelů z leteckých snímků,“ uvedl Adam Chvaja, produktový manažer serveru Mapy.cz.

Podle něj aktuálně lidé na Mapy.cz najdou první trojrozměrný model Špindlerova Mlýna. Ještě v průběhu tohoto týdne by měly přibýt modely Litoměřic, centra Brna, Kutné Hory, Kroměříže, Českého Krumlova, Hluboké nad Vltavou a Telče.

Během roku bude nachystán i model pro mimoměstské oblasti.
Adam Chvaja, produktový manažer serveru Mapy.cz

„Další města a jejich 3D modely budou rychle přibývat s tím, jak bude probíhat výpočet – celkem máme připraveny podklady pro více než 250 měst a obcí v České republice. Těšit se mohou i turisté. Během roku bude nachystán i model pro mimoměstské oblasti. Dočkají se tak i ti, kdo chtějí detailněji prozkoumat trasu a terén, který je na výletě čeká,“ konstatoval Chvaja.

Vytváření modelů je velice náročné na výpočetní výkon a i s použitím těch nejvýkonnějších sestav by celý proces trval několik let. I proto jsou data počítána na superpočítači Vysoké školy báňské. „Velkou roli hraje složitost zástavby a terénu. Řádově jde ale o dny výpočtů. Menší města je jednodušší vypočítat, u těch větších se složitost násobí,“ vysvětlil Aleš Vitinger, produktový manažer serveru Mapy.cz.

Foto: Seznam.cz

Nové Mapy.cz

Nová podoba serveru Mapy.cz je dostupná na internetové adrese beta.mapy.cz. 3D mapy je možné spustit hned z úvodní obrazovky po stisknutí tlačítka „Zobrazit všechny mapy“.

Hned na první pohled zaujme vzhled nové podoby serveru Mapy.cz. Úvodní obrazovku již standardně nezabírá pouze samotná mapa, ale prostor byl věnován i samotnému vyhledávání přesných lokalit. Velikost tohoto panelu je možné přizpůsobovat nebo jej zcela schovat.

Přibyla i možnost označovat si oblíbené položky, významnou novinkou jsou také vlastní jízdní řády či režim Panorama. O všech novinkách na serveru Mapy.cz se dočtete v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám