Hlavní obsah

Seznam.cz spustil aktivní ochranu Emailu

Novinky, mif

Společnost Seznam.cz se rozhodla aktivně bojovat proti nevyžádané poště. Uživatelům, kteří se kvůli zavirovaným počítačům často stávají sami odesilateli spamu, bude měnit hesla. Pokud se k jejich účtům připojuje někdo z jiné země, bude je na to upozorňovat.

Foto: Seznam.cz

Seznam.cz Email

Článek

„Začínají se množit případy, kdy jsou e-mailové schránky uživatelů Seznam.cz zneužívány pro rozesílku spamu do celého světa. Sami uživatelé si přitom nemusí být takového nekalého využívání své schránky vůbec vědomi. Došlo totiž k vyzrazení jejich hesla, často důsledkem zavirování jejich počítače nebo neopatrným brouzdáním po internetu,“ uvedla produktová manažerka služby Seznam.cz Email Blanka Čárová.

„Pak už je možné se prostřednictvím tzv. relay rozhraní připojit k e-mailovým schránkám a odeslat z nich jakýkoliv e-mail. Relay je technologie, která se běžně využívá pro pohodlí uživatelů. Zajišťuje totiž, aby mohli pohodlně odesílat poštu z různých mobilních či desktopových klientů bez nutnosti pokaždé aplikace konfigurovat v závislosti na síti, ke které se v daném okamžiku připojují,“ podotkla Čárová s tím, že podobnému zneužívání se Seznam.cz rozhodl aktivně bránit.

Bannery upozorní na neoprávněný přístup

Napadenou poštovní schránku proto dočasně zablokuje. Pokud se uživatel pokusí přihlásit k zablokovanému e-mailovému účtu, rovnou se mu zobrazí formulář pro změnu hesla. To bude potřeba potvrdit kódem, který přijde SMS zprávou na telefonní číslo zadané uživatelem při obnově přístupových údajů.

„Jako další opatření bude sloužit informační banner, který se uživatelům zobrazí, pokud se do jejich schránek připojoval někdo z jiné země, než je u jejich účtu obvyklé. Banner bude zároveň sloužit i jako výzva pro změnu hesla,“ konstatovala Čárová.

Blokaci považujeme za jediný možný způsob, jak uživatelům naznačit, že je s jejich schránkou něco v nepořádku.
David Finger, produktový manažer služby Seznam.cz Email

„Blokaci považujeme za jediný možný způsob, jak uživatelům naznačit, že je s jejich schránkou něco v nepořádku. Pro jejich bezpečnost po nich budeme vyžadovat změnu hesla a zároveň jim doporučujeme i odvirovat počítač,“ uvedl David Finger, produktový manažer služby Seznam.cz Email.

Desatero bezpečného internetu

1. Důležité jsou pravidelné aktualizace celého počítače. Ty je nutné stahovat pro operační systém, bezpečnostní bránu (firewall), antivirus i další programy.

2. Některé viry dokážou bezpečnostní software v PC zablokovat. Proto je vhodné pravidelně kontrolovat, zdali funguje.

3. Škodlivé programy se často šíří prostřednictvím nevyžádané pošty. Pokud nevíte, od koho e-mail je, nikdy nestahujte jeho přílohu a neklikejte na žádné odkazy.

4. Pozor je nutné dávat na e-maily, v nichž odesílatel požaduje, abyste se přihlásili na nějakou webovou stránku a aktualizovali informace o vašem účtu.

5. Při zadávání přístupových hesel na internetových stránkách je nutné kontrolovat, zda je web zabezpečený. To poznáte například podle ikonky zámečku na liště internetového prohlížeče nebo tak, že adresa webové stránky začíná zkratkou https, kde „s“ znamená bezpečná.

6. Citlivé osobní informace zadávejte pouze na internetových stránkách, které bezpečně znáte.

7. Do e-mailů nepatří důvěrné informace, jako je například číslo kreditní karty nebo heslo k bankovnímu účtu. Elektronickou poštu totiž může zachytit útočník.

8. Firewall dovoluje lépe zabezpečit operační systém. Méně zkušení uživatelé by jej rozhodně neměli vypínat. Při nedostatečných znalostech je vhodné jej nechat pracovat v automatickém režimu.

9. V internetových kavárnách a na cizích počítačích se nepřihlašujte do internetového bankovnictví. V počítači mohou být nainstalované keyloggery.

10. Obezřetnost je nutná při připojení k nezašifrovaným bezdrátovým sítím. Ty totiž může kdokoliv odposlouchávat, a získat tak přístup ke všem datům v cizím počítači.

„Toto opatření nám také pomůže snížit odchozí spam ze schránek Seznam.cz, a tím se vymanit z tzv. black-listů, kam nás zařazují další poskytovatelé e-mailových schránek právě proto, že od nás k nim přichází spam. Pomůžeme tak vyřešit potíže, které uživatelé mohou mít s odesíláním zpráv například na e-maily od společnosti Microsoft,” uzavřel Finger.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám