Hlavní obsah

Samsung S500 - konečně levné véčko

Samsung SGH-S500 patří mezi dobře vybavená véčka. Nabízí nadstandardní kvalitu a eleganci, na druhou stranu stojí oběma nohama na zemi, s cenou pár tisíc korun je sakra zajímavou nabídkou.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Samsung SGH-S500 můžeme považovat za následníka již nějakou dobu prodávaného modelu S300, resp. S300m s podporou MMS, není to ale tak úplně pravda. Zatímco první model eskové řady - SGH-S100 - patřil svou velikostí spíše do kategorie velkých véček po bok Panasonicu GD87 a dalších, SGH-S300 byl už pěkný mrňous. Náš testovaný model SGH-S500 se řadí někde mezi. Je to ideální kompromis, který je svou velikostí tak akorát. Neztratí se a nepřekáží.

Výbava je taky dost odlišná, oproti SGH-S300 sice chybí podpora Javy, telefon není triální, ale pouze duální (GSM 900/1800 MHz). Na druhou stranu je k dispozici rychlejší GPRS (4 + 2 timesloty), lepší řešení telefonního seznamu a paměti a dále několik dalších vylepšení, které využijeme v praktickém životě daleko častěji než nemožnost zavolat si ve Spojených státech. Tím největším kladem je ovšem cena, která je například u Oskara velmi příjemná.

:. Když véčko otevřete, ohromí vás kvalita barevného displeje

Akorát do ruky

Vzhled telefonu je velice elegantní a vůbec nedává najevo, že se jedná o jedno z nejlevnějších véček na trhu. Tak jako ostatní Samsungy, i S500 je vyroben ze stříbrného plastu. Na omak je telefon velmi příjemný, padne tak akorát do ruky, jak jsem již uvedl, nebudete jej ztrácet a v žádném případě vám nebude ani překážet. Pokud vás zajímají konkrétní rozměry, ty jsou 83 x 43 x 21,5 mm při hmotnosti 80 gramů, což je ideální váha i pro ty, jež chtějí Samsung nosit na krku.

Samotné zpracování je na dobré úrovni, otevírání a zavírání probíhá hladce, jen jsem měl strach, že se horní díl véčka na kloubu začne kývat do stran, to by ovšem chtělo prověřit až dlouhodobým používáním. Ani u tohoto modelu si anténa nevzala dovolenou, svým provedením ale nijak výrazně neruší, je zaoblená a docela i malá. Jako výrazný ozdobný prvek se tváří rádoby vrchol z leštěného kovu, ze stejného materiálu jsou vyrobeny i boční "panty" kloubu. Vypadá to, troufám si říci, luxusně. Ostatně véčka s integrovanou anténou nás ještě čekají.

Jelikož je kryt zhotoven z matného plastu, nemusíte se bát, že po každé manipulaci zanecháte na telefonu otisky prstu, policie si tedy u předmětu doličného nepřijde na své. Pravý bok telefonu zdobí okénko infračerveného portu, zatímco vlevo nalezneme konektor pro připojení osobní hands-free sady (bondovky), která je součástí balení. Konektor je chytře schován pod gumovou krytkou se znakem sluchátek.

Jak už je u Samsungu zvykem, v základním balení naleznete dvě baterie. Většinou bývají různé kapacity, přičemž ta tenčí nabízí lehkost při nižší výdrži, tlustší sestřička naopak o něco vyšší váhu, ale větší výdrž. U Samsungu S500 je tomu jinak. Zde jsou baterie naprosto totožné, čímž máme výběr usnadněn. Pokud se vám s sebou chce nosit dva akumulátory, můžete počítat s dvojnásobnou výdrží, stačí je pouze vyměnit. Samsung použil místo baterie Li-Ion typ Li-Pol, která zaručuje vydrž zhruba tři až čtyři dny. Při vybité baterii nevtíravě cinká, nejedná se o přehnaně dotěrný zvuk. Karta SIM je skryta pod baterií, vložit a vyjmout ji musíte s použitím nehtu.

:. K ovládání slouží centrální kurzor, klávesnici bych zařadil k nadprůměru

Displej patří ke špičce

Displej je typu aktivní TFT o rozlišení 128 x 160 obrazových bodů se schopností zobrazit až 65 536 barev. Ostrostí, kvalitou barev a jejich čistotou patří k tomu nejlepšímu, co můžete na mobilu v současné době mít. Je ostrý i při pohledu z úhlu, jen na přímém slunci ztrácí svou účinnost a stane se spíš zrcátkem - na displeji vidíte spíše sebe, hledajícího alespoň náznak nějaké informace. Vnější displej je černobílý a zobrazuje informace o síle signálu, stavu baterie, datu a hodinách.

Klávesnici hodnotím spíše chvalitebně než výborně. Vzhledem k rozměrům telefonu je vyřešena dobře, možná bych ocenil o něco menší zdvih, ale jak říkám, zvyknete si rychle i z Nokie. Numerická tlačítka mají ideální rozestupy i velikost, malé jsou pouze kontextové klávesy, občas se vám podaří sklouznout na čtyřsměrový kurzor a zpátky. Tím provedete úplně jinou operaci než jste původně zamýšleli.

Jak už bylo řečeno, při psaní je k dispozici pět až sedm řádků. Text lze různě formátovat, zarovnávat, ztučnit, použít kurzívu nebo podtrhnout apod. Můžete připojit i jednoduchý obrázek, animaci či melodii. Telefon však nepodporuje MMS, pouze EMS. Do přístroje uložíte celkem 200 SMS zpráv, při odeslání se automaticky ukládají do složky Odeslané. Využit můžete až 10 přednastavených textovek. Samsung S500 podporuje také doručenky.

Příslušnost k levnějším mobilům dokazuje i řešení základní nabídky. Ta je zjednodušená ve stylu Samsungů řady A a T,  hlavní položky jsou horizontální, další už vertikální. Struktura menu je kouzelně animovaná a ovládá se kontextovými klávesami, které přísluší dvojici z voleb. Pohyb je možný i podle číselných zkratek, což je asi nejrychlejší, chce to ale chvíli praxe a čas pro nastudování různých číselných kombinací pro jednotlivé funkce.

:. Pozadí si můžete zkrášlit tapetou, menu je přehledné

Paměť pro celou vesnici

Velmi pozitivně nás naladila paměť Samsungu S500. Ta totiž dokáže pojmout až 500 jmen - tedy opravdu jmen, přičemž ke každému lze přiřadit až pět různých čísel. Do telefonu tedy není problém naládovat celkem až 2500 čísel. K jednotlivým osobám můžete přidat i e-mail. Dále je možné k jménu přiřadit melodii či obrázek. Kontakty lze řadit do pěti skupin, u každé z nich je možné zvolit si vyzváněcí melodii, bohužel ne speciální zvuk SMS zprávy, tak jak to podporuje model S300.

Zvonění je 40hlasé, má špičkovou kvalitu, na výběr máte z několika desítek polyfonních melodií. Jejich nabídku lze rozšířit i stáhnutím z počítače či WAPu. Různý tón může mít i SMS, zde je na výběr z deseti předpřipravených zvuků. U SMS zpráv je standardně nastaveno opakování, což není moc příjemné, když vás mobil co dvě minuty upozorňuje o nové textovce. Naštěstí lze funkci vypnout, což zase Samsung S300 neumí. Telefon nenabízí vyzváněcí profily, delším podržením tlačítka s křížkem lze rychle utlumit všechny zvuky a aktivovat tiché vyzvánění, a to buď s vibracemi či bez nich.

Telefon nemusí nutně patřit pouze do dámské kabelky, ale dokážeme si jej představit i v kapse u saka vytíženého manažera, ve výčtu funkcí totiž nechybí organizační funkce jako kalendář či úkolovník a upozorňuje tak na různé události (výročí, narozeniny, schůzky). Samozřejmě nechybí ani opakovaný budík, kalkulačka, stopky a převodník měn. Pro krácení volného času jsou připraveny čtyři hry, bohužel nelze doinstalovat další, telefon nepodporuje Javu. S počítačem můžete Samsung S500 spojit prostřednictvím kabelu nebo infračerveného portu. Podrobný seznam funkcí naleznete v katalogu serveru MobilMania.cz

Za ty peníze to stojí

Samsung S500 se stává velmi významným hráčem na trhu, zvláště poté, co jej zařadil Oskar do své nabídky. Za cenu necelých deset tisíc jej můžete mít v nedotované variantě, při pořízení nejvyššího tarifu Nezavěšuj se s cenou dostanete pod pět tisíc, což je velmi atraktivní suma. Dostanete za to špičkovou kvalitu zpracování, jeden z nejlepších barevných displejů a také vynikající polyfonní vyzvánění. 40hlasů se nevidí jen tak často.

Na druhou stranu chybí podpora Javy, multimediálních zpráv MMS a zlobí rovněž česká diakritika při psaní SMS. Prim hraje zase velká paměť, propracovaný organizér, GPRS v konfiguraci 4 + 2 timeslotů a velmi elegantní kabát. Pokud jste ještě nikdy neměli véčko, je právě čas ho vyzkoušet.

Tomáš Votruba, (www.mobilmania.cz)

Reklama

Související témata:

Související články

Siemens M55 - levný mobil nejen pro teenagery

Siemens M55 se v Česku začal prodávat koncem června za necelých sedm tisíc. Má takřka shodné vybavení jako starší S55, hezčí design, lepší displej a také...

Výběr článků

Načítám