Hlavní obsah

Rakousko chce registrace na sociálních sítích, diskutéry musí být možné vypátrat

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakouská vláda chce učinit přítrž šíření nenávisti a osočování na webu, hodlá proto zavést povinnost registrace uživatelů sociálních sítí tak, aby je bylo možné vypátrat, i když budou vystupovat pod pseudonymem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Co je trestné v běžném životě, musí být trestné i v digitálním světě,“ odůvodnil návrh zákona Gernot Blümel, ministr pro EU, média, umění a kulturu, po středečním zasedání vlády. Normu bude na podzim schvalovat parlament tak, aby mohla platit od příštího roku.

Provozovatelé diskusních fór budou muset v případě schválení zákona znát celé jméno a adresu uživatele, přičemž registrace účtu se uskuteční mobilem. Na vyžádání je budou muset sdělit policii. Za nedodržování registrační povinnosti má poskytovatelům hrozit pokuta ve výši až půl milionu eur (12,8 mil. Kč).

„Bude to fungovat jako v silničním provozu. Viditelná je registrační značka, v případě přestupku lze ale majitele vozu vypátrat a postihnout,“ dodal Blümel.

Anketa

Měly by být povinné registrace na sociálních sítích na reálného uživatele?
Ano
64,7 %
Ne
35,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1747 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám