Hlavní obsah

QR kódy jsou v kurzu. Kadaňští zastupitelé budou pomocí nich hlasovat

Kadaň

Zastupitelé v Kadani budou při svých zasedáních nově hlasovat prostřednictvím kartiček s QR kódy, které se budou načítat do mobilní a následně počítačové aplikace. Město tak ušetří za pořízení hlasovacího zařízení a zároveň upustí od původního způsobu hlasování, kdy se pouze sčítaly zdvižené ruce zastupitelů. Poprvé nový systém zastupitelé vyzkoušejí 28. března. Novinářům to řekl starosta Kadaně Jiří Kulhánek (ODS).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Někteří zastupitelé chtěli, abychom pořídili hlasovací zařízení, které stojí mezi 250 000 a 400 000 korunami. Náklady na hlasování s pomocí QR kódů činí 1500 korun ročně, což je prakticky minimální částka,” řekl Kulhánek.

V praxi bude mít každý ze zastupitelů tři kartičky se svým jménem pro hlasování pro, proti a zdržení se. Každá kartička bude označena QR kódem, který se načte do aplikace prostřednictvím chytrého telefonu. Výsledek hlasování se obratem zaznamená i do počítačové verze aplikace a zobrazí se na tabuli.

„Bude to rychlé a ekonomické,” doplnil starosta.

S nápadem připojit se k již existující hlasovací aplikaci přišel zastupitel David Šmíd (ODS). Výhodou nového systému bude mimo jiné i to, že ho lze použít i kdekoliv mimo prostory radnice.

Co jsou QR kódy?

QR je zkratka anglického Quick Response, tedy rychlá odezva. Na první pohled se tyto symboly výrazně neliší od obyčejných čárových kódů. Obsahují ale daleko více informací, přečtením mohou lidé získat nejnovější zprávy o počasí nebo sportu, ale například i přístup k lokalizovaným mapám, videím, zvláštním cenovým nabídkám nebo turistickým informacím.

Popularitě QR kódů nahrává především velice snadná obsluha. Všechny informace získáte velice jednoduše pouhým přiložením fotoaparátu chytrého telefonu ke QR značce. Potřeba je k tomu však ještě speciální software, který dokáže kód dešifrovat.

Foto: mif, Novinky

QR kód

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám