Hlavní obsah

Provoz na internetu se do roku 2013 téměř čtyřikrát zvýší

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V příštích čtyřech letech by měl 3,5 krát vzrůst celkový objem internetových přenosů. V roce 2013 tak projde internetem 40,5 exabytů měsíčně, objem dat odpovídající zhruba 10 miliardám DVD. Více než čtyřikrát vzrostou také přenosy po soukromých IP sítích na téměř 13 exabytů a mobilní přenosy více než 25 krát na 2,2 exabytů měsíčně. Vyplývá to z výzkumu společnosti Cisco.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Objem internetových přenosů poroste především díky videu. V roce 2013 budou podle studie všechny formy video přenosů, jako je například televize, internetové video servery, ale také nelegální sdílení videa pomocí P2P sítí, tvořit 90 procent veškerých přenosů mezi běžnými uživateli.

Zájem o video v celém světě souvisí s rozšiřováním velkých digitálních monitorů a filmů ve vysokém rozlišení. Podle výpočtů společnosti Cisco bude celková plocha všech monitorů na planetě tvořit v roce 2013 téměř miliardu čtverečních metrů.

To odpovídá zhruba dvěma miliardám televizí s velkoplošnými obrazovkami. Jejich plocha by pokryla celý Manhattan, a pokud by se všechny monitory položily vedle sebe, obtočily by 48 krát Zemi.

K internetu připojujeme stále více zařízení

Objem datových přenosů neustále roste také proto, že k internetu připojujeme stále více zařízení a webový protokol podporuje stále více jejich funkcí.

Během čtyř let se například zvýší poslech on-line hudby nebo využití hlasové komunikace při instant messagingu. Svou roli však sehraje i pasivní využívání sítě, jako je například nahrávání pořadů na DVD, nebo videopřenosy bezpečnostních kamer a takzvaných dětských chůviček.

Za čtyři roky se ztrojnásobí počet mobilních uživatelů

Podle studie se během nadcházejících čtyř let ztrojnásobí počet mobilních uživatelů, k internetu získá přístup 600 miliónů nových uživatelů a téměř dvě třetiny všech internetových uživatelů budou pro přístup alespoň občas využívat mobilní zařízení.

Počet netradičních IT zařízení (například bezdrátových měřicích přístrojů nebo autonavigačních systémů) by se měl zvýšit na 3,6násobek současného stavu. Objem interakcí mezi uživateli prostřednictvím e-mailu, zasílání zpráv v instant messagingu nebo pomocí sociálních sítí podle studie vzroste osminásobně.

Experti varují před datovým kolapsem
Odborníci varují, že domácnostem i firmám může hrozit také datový kolaps. Podle zástupců technologických firem EMC a S CZ se má totiž počet celosvětově uchovávaných dat během pěti let do roku 2010 zvýšit šestkrát na 966 miliard gigabytů, což je osmnáctkrát více než obsah všech knih, co byly kdy napsány.Průměrný uživatel ročně vyprodukuje minimálně 40 GB dat, která zahrnují nejčastěji textové dokumenty, e-maily, fotografie a videonahrávky. Rychlé tempo, kterým data na firemních domácích discích přibývají, znamená reálnou hrozbu. Tou je myšlena situace, kdy potřebná data nejsou dostupná.Datový kolaps přitom může mít podobu selhání či poškození úložného disku, jeho zcizení, neúmyslné smazání dat či třeba poškození nebo ztrátu záložního média. Během let se může navíc shromáždit tolik dokumentů, že najít ten potřebný bude téměř nemožné. Kolaps hrozí zejména těm firmám a jednotlivcům, kteří nemají vypracovaný systém ukládání a archivace dat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám