Hlavní obsah

Pro letní grilování i na cesty aneb Jak vybrat Bluetooth reproduktor

Novinky, Zboží.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRODUKTOVÝ ČLÁNEK

Hudba je pro většinu z nás nedílnou součástí každého dne. Posloucháme ji doma, v práci, ale i v autě. Často také tvoří zvukovou kulisu pro setkání s rodinou či přáteli. Jenže co když ono setkání chcete uspořádat na místě, kde klasické reproduktory nezapnete? Skvělé řešení nejen pro tyto případy nabízejí reproduktory s technologií Bluetooth.

Foto: Profimedia.cz

Který reproduktor zajistí nejlepší poslech?

Článek

V době, kdy má každý z nás nespočet oblíbených alb prakticky v kapse díky mobilnímu telefonu, se stal poslech hudby dostupnějším než kdy dřív. Ovšem reproduktor zabudovaný v mobilu, případně tabletu či notebooku většinou neposkytuje opravdu kvalitní hudební zážitek. A tak není divu, že řada lidí dokupuje nejrůznější reproduktory. Už vás nebaví mít celý večer připnutý telefon k „repráku“? Pak se v obchodech porozhlédněte po bezdrátových reproduktorech. Poradíme vám, jak vybrat ten pravý.

Do batohu i na zahradu

Ještě než se začnete v nabídce bezdrátových Bluetooth reproduktorů rozhlížet, zamyslete se nad tím, kde budete ten svůj používat nejčastěji. Jiné nároky na „výbavu“ reproduktoru budete mít v případě, že jej budete s sebou nosit v batohu na túrách, jiné pokud chcete „repráky“ používat doma v obývacím pokoji.

Jestliže hodláte s reproduktorem cestovat, pohlídejte si především velikost či hmotnost přístroje a také výdrž baterie – pod stanem u táboráku totiž budete řešit případné nabíjení poměrně těžko. Nejčastěji vám cestovní přenosný Bluetooth reproduktor nabídne okolo 8 hodin poslechu (některé modely vydrží i déle, u nich nicméně musíte počítat s vyšší cenou). Cestovní reproduktory by měly být odolné proti prachu a také dešti. U těchto modelů ovšem neočekávejte takový výkon a kvalitu zvuku, jako u těch z vyšších tříd.

05_duben_Zbozi_Bluetooth speakers_1

1. Lamax Beat Sentinel SE-1 černý/tyrkysový, od 850 Kč 2. JBL Boombox, od 10 490 Kč

1. Lamax Beat Sentinel SE-1 černý/tyrkysový, od 850 Kč 2. JBL Boombox, od 10 490 Kč 3. Lamax Beat Sphere SP-1 tyrkysový, od 390 Kč

1. Lamax Beat Sentinel SE-1 černý/tyrkysový, od 850 Kč 2. JBL Boombox, od 10 490 Kč 3. Lamax Beat Sphere SP-1 tyrkysový, od 390 Kč 4. BOSE SoundLink Revolve Plus, od 6 580 Kč

1. Lamax Beat Sentinel SE-1 černý/tyrkysový, od 850 Kč 2. JBL Boombox, od 10 490 Kč 3. Lamax Beat Sphere SP-1 tyrkysový, od 390 Kč 4. BOSE SoundLink Revolve Plus, od 6 580 Kč 5. Marshall Kilburn, od 3 995 Kč

6. JBL PartyBox 200 černý, od 8 590 Kč

Má-li vám reproduktor sloužit nejen jako společník na cesty, ale využijete ho i doma nebo na zahradě (například pro narozeninové oslavy či letní grilování s přáteli), vyplatí se zvolit o něco výkonnější výrobek střední třídy. Kvalita zvuku uspokojí i náročnějšího posluchače, a i když možná není reproduktor úplně vhodný na dlouhé túry s batohem na zádech (vzhledem k rozměrům), například do auta ho přibalíte snadno. Jako přenosné party reproduktory budou navíc ideální.

Pokud toužíte po Bluetooth reproduktoru pro domácí použití, pak se vyplatí investovat do opravdu výkonného přístroje, který nemá problém ozvučit ani skutečně rozlehlou místnost (či zajistit zábavu na večírek s vysokým počtem hostů) a posluchačům dokáže nabídnout špičkový zvuk. Ačkoli na trhu najdete v této kategorii i reproduktory s akumulátorem, většinou jsou napájené z elektrické sítě (i proto, že výrobci většinou nepředpokládají, že byste je často přenášeli z místa na místo).

Důležité údaje

Jste-li rozhodnutí, kde a jak budete Bluetooth reproduktor používat, měli byste se také zaměřit na některé technické údaje. Jedním z nejdůležitějších je samozřejmě výkon zesilovače reproduktoru, který vám napoví, jak kvalitní zvuk můžete od zvoleného modelu očekávat. Obecně se dá říci, že zatímco v kategorii nad 40 W se jedná o špičkové reproduktory, pokud zvolíte reproduktor s výkonem nižším než 10 W, nemůžete očekávat ohromující kvalitu, nicméně jako doplněk na cesty vám „reprák“ nejspíš postačí. Kompromisem pro všechny, kteří požadují kvalitu, ale nepotřebují zcela špičkový zvuk, jsou reproduktory s výkonem nad 20 W. Z hlediska kvality zvuku se vyplatí pořídit stereo Bluetooth reproduktory.

Jak již název napovídá, Bluetooth reproduktory připojíte k mobilnímu telefonu či notebooku apod. pomocí Bluetooth. Na trhu jsou běžné i přístroje, které využívají připojení prostřednictvím NFC (podporovat jej ale musí obě zařízení, jež chcete propojit). Samostatnou skupinu pak tvoří bezdrátové WiFi reproduktory.

05_duben_Zbozi_Bluetooth speakers_2

1. Amazon Echo Dot (3. generace), od 1 262 Kč 2. Marshall Stockwell, od 3 432 Kč

1. Amazon Echo Dot (3. generace), od 1 262 Kč 2. Marshall Stockwell, od 3 432 Kč 3. Yamaha TSX-B15 černý, od 2 590 Kč

1. Amazon Echo Dot (3. generace), od 1 262 Kč 2. Marshall Stockwell, od 3 432 Kč 3. Yamaha TSX-B15 černý, od 2 590 Kč 4. Blaupunkt PS05.2DB, od 4 056 Kč

1. Amazon Echo Dot (3. generace), od 1 262 Kč 2. Marshall Stockwell, od 3 432 Kč 3. Yamaha TSX-B15 černý, od 2 590 Kč 4. Blaupunkt PS05.2DB, od 4 056 Kč 5. Genesis HELIUM 400BT, od 1 031 Kč

6. Sony MHC-V82D, od 17 585 Kč

Bluetooth reproduktory nabízejí kromě samotného „přenosu hudby“ i řadu dalších funkcí. V obchodech tak najdete například přenosný reproduktor s mikrofonem, díky němuž můžete uskutečnit například konferenční hovor nebo telefonovat, aniž byste měli mobil v ruce. Bluetooth reproduktory s rádiem pak (jak název napovídá) fungují i jako rádiový přijímač a umožňují poslech rádia, aniž byste k nim museli připojit jiné zařízení.

V případě potřeby můžete některé reproduktory s vestavěným akumulátorem využít i jako powerbanku, díky níž dobijete telefon či jiné zařízení (nejčastěji prostřednictvím USB výstupu). Pro řadu kupujících není zanedbatelná ani vizuální stránka. Přenosné reproduktory jsou proto často designově povedenými kousky, některé mají i různobarevné osvětlení, jež oceníte především na večírcích apod.

Tento článek podporuje službu Zboží.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám